növényvédő szerek, BASF, Sylvan

Sylvan szakmai nap – BASF növényvédő szerek helyes használata

Sylvan Hungária Zrt. és a Szent István Egyetem Zöldség- és Gombatermesztési Tanszéke tartott szakmai napot a BASF termékek, növényvédő szerek (Sporgon, Nemasys M, Harvinta) helyes használatáról a gombatermesztésben. A rendezvényen jelen voltak a magyar gombaipar jelentősebb vállalkozásai, termelői. A program célja az volt, hogy bemutassa a gombatermesztésben legnagyobb problémákat okozó kártevőket, kórokozókat és az azok ellen felhasználható növényvédő szereket.

Dr. Geösel András, (egyetemi docens, a Szent István Egyetem Zöldség- és Gombatermesztési Tanszékének tanszékvezetője) előadásából megismerhettük a jeleneg legnagyobb termesztési problémákat jelentő kórokozókat. Ezeket – sajnos – a legtöbb tapasztalt gombatermesztőnek már nem nagyon kell bemutatni. Szó esett a gyorsan és hatékonyan növő, élősködő pókhálós penész felismerésének nehézségeiről. A száraz- és nedves mólé kialakulásának okairól és a gombalegyek közvetlen és közvetett károkozásáról a gombatermesztésben. A előadás anyaga IDE kattintva letölthető.

Veres Zsolt, a BASF hazai területi képvidelője röviden ismertette a cég céljait, feladatait. Majd bemutatta az általuk fejlesztett és forgalmazott, gombatermesztésben használható növényvédő szereket. A előadás anyaga IDE kattintva letölthető. Végül pedig a Geösel András előadásából megismert kártevők elleni védekezés lehetőségeiről

Gábris Péter, a Sylvan területi képviselője beszélt. Bemutatta a sokak által ismert és használt Sporgon 50WP hatásmechanizmusát és használatát a csiperkegomba termesztésben, illetve a gombalegyek ellen hatásosan alkalmazható Nemasys M növényvédő szert, ami egy entomopatogén fonálférgeket tartalmazó készítmény. Bemutatta továbbá a közelmúltban piacra dobott Harvinta nevű gombaölőszert. Ez a készímény a pókhálós penész elleni küzdelemben lehet egy reménysugár a termelők számára. A Harvintáról mi is írunk korábban. Ahogy akkor is leírtuk, a szer önmagában, vagy a Sporgonnal kombináltan használva a pókhálós penész fertőzés megelőzésésre alkalmas. Kombinált kezelés esetén a Sporgont a hagyományos módon, a betárolást követő első öntözéskor 1 g/liter/m2 koncentrációban kell kijuttatnii. Ezután a Harvintát a visszahűtést megelőző utolsó öntözéskor kell kipermetezni, 1 ml/m2, 150 ml vízben oldva. A előadás anyaga IDE kattintva letölthető. Köszönjük a szervezőknek ezt a remek délutánt!