vegan lifestyle exotic mushrooms consumption

A vegán életmód átalakítja a gombafogyasztási szokásokat?

Az Egyesült Királyságban és Nyugat-Európában a vegán életmód terjedésének köszönhetően a gombafogyasztási szokások is átalakulóban vannak. Az elmúlt két évben megfigyelhető trend szerint a kevésbé ismert egzotikus gombafajok is egyre nagyobb figyelmet kapnak. Emellett a hagyományosan ismert gombák fogyasztása is lassan, de fokozatosan növekszik. A brit Tesco beszámolója szerint a laskagomba és az ördögszekér gomba fogyasztása az elmúlt évben 240 (!) százalékkal növekedett a szigetországban.

Termesztők arról számolnak be, hogy olyan korábban nem túl népszerű termékek, mint a csokros baby laskagomba, a shiitake, vagy az ördögszekér laskagomba iránt is egyre nagyobb az érdeklődés. A növekvő igény mind az áruházakban, mind a kisebb termelőknél tapasztalható.

Új trend kialakulóban

A trendet felkaroló séfek is örülnek ennek a változásnak, mivel egyrészt a lehetőségeiket jelentősen növeli a gombák megjelenése az étlapokon. Másrészt a vendégeknek is imponál, hogy egyre több izgalmas húsmentes fogásból válogathatnak. A különböző laskagombák, illetve a nyílott kalapú barna csiperke, a portobello a szakácsok szerint állaguk és ízük miatt is kiválóan alkalmasak vegán, húst imitáló ételek készítésére. Ezek a gombák változatosan fűszerezhetők, de önmagukban is ízletesek.

A Nyugat-európai vállalatok egyre több termékkel kísérleteznek, melyek alkalmasak lehetnek a húsfogyasztás kiváltására. Különösen fontos ez egészségügyi szempontból és a fenntarthatóság miatt is.

Az amerikai Mushroom Council korábbi elemzésében olvashattuk, hogy a gombatermesztés a nagyüzemi állattartáshoz képest jelentősen kisebb ökológiai lábnyommal bír. A 2017-ben végzett felmérés jól összefoglalta a gombatermesztés fenntarthatósági adatait: 1 kilogramm gomba előállítása 13,5 liter vizet, 2 kilowatt energiát igényel, míg mindösszesen 0,3 kg szén-dioxid kibocsátással jár. Emellett rendkívül kis területet igényel: 1 hektáron több, mit 2 millió kg gomba termelhető meg évente. És akkor még meg kell említenünk azt is, hogy a komposzt gyártásához mezőgazdasági hulladékokat használunk fel, a letermett gombakomposzt pedig virágföldként hasznosítható.