shiitake lightning mushroom japan

Termésátlag duplázása mesterséges villámokkal?

Már 2010-ben számolt be a National Geographic egy érdekes kísérletről, amiben azt vizsgálták japán kutatók, hogy a fatörzsbe csapó villám hogyan hat a fán élősködő shiitake termésmennyiségére. Korábban már voltak ezzel kapcsolatban kutatások, aminek eredményei megerősítették a megfigyelést. A feltételezés meglehetősen bizarrnak tűnik, de a jelenséget megfigyelő kutatók nem adták fel. Folytatták a kísérleteiket mesterséges körülmények között. Az eredményeikről a közelmúltban jelent meg egy összefoglaló tanulmány a Applied Physics magazinban.

Forradalmi kísérlet

Ebben az érdekes kísérletsorozatban Koichi Takaki, az Iwate Egyetem és munkatársai kimutatták, hogy a mesterséges villámcsapásokkal bizonyos gombafajok terméseredményei jelentősen növelhetők. Esetenként, pl. a nameko tőkegomba és a shiitake esetében megduplázhatók.

A kísérletben használt rönkökbe lyukakat fúrtak, a gombák szemcsírájával beoltották, átszövették. Az átszövetett farönköket ezután 24 órán át vízben áztatták és kihelyezték a kísérleti helyiségbe. A rönkök mellett, 3 méter távolságban, 3-4 impulzussal, 50 és 100.000 Volt közötti feszültséggel elektromos kisüléseket, mesterséges villámokat hoztak létre. Mivel el akarták kerülni a rönkök gyulladását, vagy a micélium károsodását, így a nem közvetlenül a rönkökbe vezették az áramot. Továbbá a természetben megfigyelhető villámoknál gyengébb feszültséget használtak.

A kezelést követően a 9., 11. és a 13. napon begyűjtötték a termőtesteket és megvizsgálták azok méretét és a teljes termésmennyiséget. Azt tapasztalták, hogy a termőtestek átmérője már a 9. napon meghaladta az 50 mm-t. A shiitake esetében kétszer annyi gombát szüretelhettek le, mint a kezeletlen kontroll rönkök esetében. Egy további kísérletben 1 héten keresztül naponta egy alkalommal „villámcsapásoknak” tették a rönköket, ebben az esetben még magasabb volt az összes termés.

Koichi Takaki magyarázata szerint a jelenség oka az lehet, hogy a villámlásból származó áram kb. 10.000 °C-ra növeli a környezeti levegő hőmérsékletét, ami egy lökéshullámot indít el a rönk környezetében és részben a belsejében. Ez az intenzív rezgés széttördeli a micéliumszálakat, így serkentve a gombát további termőtestek növelésére.

Technológiafejlesztés

A kutatók a bevezető kísérleteket követően most technológiát fejlesztenek az elektromos stimuláció használatára a gombatermesztésben. Ehhez azonban sok további fejlesztésre van szükség, hogy egy biztonságosan használható, kompakt és költséghatékony berendezés jöjjön létre, amit bármilyen gombatermesztő egységben használni lehet. Takaki csapata a gombákat követően a rendszert tesztelte daikon retek, bab és repcenövényeken is. Bár egyelőre kevés eredmény áll rendelkezésre ezekkel a növényekkel kapcsolatban, de a bevezető kísérletek biztatóak.