Céges karrier, vagy gombatermesztés…

Bryan Crigler otthagyta a jól fizető céges állását, hogy végre megvalósítsa az álmát. Ma már a saját farmján megtermelt gombából él.

Bryan tavaly indította be a Herbal Turtle nevű farmját feleségével, Katelyn Foerster-rel. Az álmaik egy winona-i árnyékos erdőben 1000 beoltott farönkben teljesedtek ki. A farmot gyógynövénytermesztéssel és hajtatással tervezik még bővíteni.Korábbi élettapasztalatuknak köszönhetően jól szervezettek, határozottak és mindenek felett: motiváltak.

A farm előtt Bryan a merketing szakmában dolgozott, mint értékesítési menedzser. „Egy nap áttekintettem az életemet és rájöttem, bár sok pénzt keresek, mégsem vagyok boldog” – mondja Bryan. Katelyn a nemzetközi kapcsolatok főiskoláján tanult. De néhány hónap után, amit egy közösségi támogatott farmon töltött el, feladta a vállalati karriert célzó ambícióit. „A gyermekkori álmom vált valóra.” – mondja.

Bryan apjának, Jimnek volt egy hobbifarmja, ahol méhészkedett és 50 farönkön termesztett különböző gombákat. Katelyn és Bryan ő segítségével tudták elkezdeni a termelést. Miután részt vettek egy gazdaságalapításról szóló gyorstalpalón, azt kezdték kutatni mi az a termék, amivel elinduljanak, ami hiánypótló a régiójukban. És az álom egy biogomba farm formájában kezdett körvonalazódni.
Az első évben 10.000 fontot költöttek rönkökre és szaporítóanyagra, majd nehéz munkával megkezdték a farönkök beoltását. Az oltás mellett meg kellett felelniük a hatósági feltételeknek és ki kellett dolgozniuk az üzleti tervet.

Minden farönkbe 30-50 lyukat fúrtak, amibe fűrészpor és gombacsíra keverékét tömték, majd a lyukat viasszal zárták le, hogy benn tartsák a nedvességet és távol tartsák a kártevőket. 6-9 hónap pihentetés következett, míg a gomba micéliuma átszőtte a rönköket. Ezt követően a rönköket vízbe állítva „sokkolták”, hogy elinduljon a termőtestek képződése. A kis gombák előbújtak és a Herbal Turtle farm a piacra lépett.

„Nem igazán van versenytársunk a piacon” mondja Bryan. „Mi csak bővítjük a termékskálát.” Az első piaci kitelepülésükön 3 óra alatt elfogyott az összes gombájuk. Most kb. 45 zsák gombát adnak el egy piaci napon, köszönhetően a stabil visszatérő vásárlói körnek.

„Minden nap a farmon vagyunk, de ez nagyon jó érzés, mert nagyon szeretünk ott lenni.” mondja Bryan. „Remélhetőleg jövőre már önnfentartók leszünk. Ez minden, amit el akarunk érni…”]]>