mushroom_brexit_ireland

A Brexit kivégezte az ír gombaipart?

Az ír farmerek lehetnek a Brexit első áldozatai: az angol font árfolyama történelmi mélypontra süllyedt és magával rántotta több ezer gazdálkodó megélhetését is. Lavinia Walsh, ír gombatermesztő összevont szemöldökkel ül előttünk a farm konyhaasztalánál, a főkönyv fölött, ami látványosan összefoglalja az ír gombatermesztők hányattatott sorsát.

A Brexit előtti éjszakán azt gondoltam, minden rendben lesz, ezt nem fogják megtenni. Aztán mégis. Nem tudtam elhinni – mondja Lavinia egy csésze teát kevergetve. Ők a gombfarmjukon élnek a férjével Donallal és két gyermekükkel. – Ez a helyzet katasztrófába sodort minket. Ez egy katasztrófa számunkra.

A Brexit június 23-i megszavazása óta 5 ír gombafarm ment csődbe és várhatóan a karácsonyi időszakban további gombaüzemek zárnak be. Mint sok más termelő, Walshék is a brit piacon adják el a gombájukat hónapokra előre szerződésben rögzített áron. Az euróval szemben a Brexit óta a font 15%-ot gyengült, ezzel a gombatermesztők hasznát lenullázta és a vállalkozókat csődbe vitte. Ez mellesleg nem csak a gombatermesztők problémája, hasonló válságról tud beszámolni minden más ágazat, aki a brit piacra exportál. A gombatermesztők nincsenek egyedül, mivel a britek az élelmiszerek közel felét importálják, így a szavazás hatása széles körben érezhető.

A font esése „jelentős hatással van a spanyol termesztőkre is” – mondja Jorge Brotons, a legnagyobb spanyol zöldség-gyümölcs exportőröket tömörítő Fepex vezetője szerint. Hollandiában, akik a második legnagyobb zöldség-gyümölcs ellátói Nagy-Britanniának, külön információs szolgálatot építettek ki azon gazdák számára, akiket érint a a Brexit gazdasági hatása. A Braclays által, a brit kiskereskedők körében végzett kérdőíves felmérés szerint az európai országokból érkező élelmiszerek 43%-os csökkenését valószínűsítik a kereskedők. De senki nincs akkora bajban, mint az írek. Írország az Egyesült Királyság legnagyobb élelmiszer beszállítója. Az ír gombaipar termésének 80%-át Nagy-Britanniában adják el.

Donal McCarthy, az ír gombatermesztőket tömörítő CMP (Commercial Mushroom Producers) vezetője szerint az ír gombatermesztők 10%-a fog a közeljövőben eltűnni.

Az ágazat szabadesésben zuhan a semmibe, segítségre van szükségünk. És most van rá szükségünk, mert ezer sebből vérzünk. – mondja McCarthy.

Az ír gombaipar kb. 3500 embert foglalkoztat, 180 millió euró forgalmat bonyolít évente. Annak fényében, hogy az ír agrár-élelmiszeripar éves forgalma 26 milliárd euró, csak csepp a tengerben, de más, nagyobb ágazatokban is vannak már baljós előjelek.

A teljes interjú elolvasható a politico.eu oldalán.