Összeomlik a gombaipar Írországban – a Brexit következményei

Úgy tűnik az ír gombaipar lesz az elrettentő példa a gazdaság többi szereplőjének, ami megmutatja, hogy az angol font zuhanása mekkora kárt okoz az exportorientált ágazatoknak, amelyek legjobban ki vannak téve a Brexit hatásának. Az ír gombatermesztők által előállított termékek 80%-át az Egyesült Királyságban értékesítik. Amióta a britek az Európai Unióból kilépés mellett szavaztak júniusban, az angol font árfolyama képtelen magához térni. A Brexit hatására a Font-Euró árfolyama 19%-ot esett, lenullázva ezzel az ír gombatermesztők profitját. Az Írországban működő 60 gombaüzem közül már 5 volt kénytelen bezái a népszavazás óta (pl.: McDonald Mushrooms, Golden Vale Mushrooms, Gorman Mushrooms, stb.). A termesztők bíznak a kormány által a héten előterjesztett 2017-es „Brexit-biztosnak” titulált költségvetésben, annak ellenére, hogy bizonyos üzleti körök és az ellenzék teljesen hatástalannak titulálta azt.

Általánosságban Írországot tartják EU-szerte a Brexit legnagyobb vesztesének. A kormány csökkentette a gazdasági növekedési előrejelzéseit 2016-ra és 17-re a szavazásnak köszönhetően és széleskörű intézkedéscsomagot ígéek, hogy megvédhessék a legveszélyeztetettebb ágazatokat. A gombatermesztők azt követelik, hogy a kormány csökkentse a társadalombiztosítási járulékokat és vesse el a kötelező minimálbér bevezetési terveit, illetve hozzon létre egy sürgősségi tőkealapot az exportőrök számára. Ehelyett a kormányzat és más ágazatok olcsóbb hiteleket és kisebb adófajták csökkentését javasolják, ami pl. az ír tejtermelők egyesületének vezetője szerint olyan ajánlat, mintha „kerékpárt adnánk valakinek, akinek motorra lenne szüksége”.

Az ír gombaipar az ötödik legjelentősebb az Unióban, 70.000 tonna gombát állít elő évente, 3500 embert foglalkoztat, éves termelése 120 millió €, ami csak nagyon apró része a 243 milliárd eurós ír GDP-nek. A kialakult helyzet azt mutatja, hogy más ágazatok is szenvednek a Brexit hatásaitól.

Az Írország és az Egyesült Királyság között létrejött kétoldalú kereskedelmi együttműködés 1,2 millió €-t forgalmaz hetente és 400.000 embeek ad munkát az ír tenger mindkét oldalán. Az ír csontozott marhahús exportjának mintegy felét, a sajtgyártásnak közel 60%-át az Nagy-Britanniába exportálják. Michael Noonan pénzügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy a Brexit hatásának csökkentésére bevezetett költségvetési intézkedések biztosan nem az utolsók, de mint elmondta, most csak ennyit tudnak tenni, hogy ellensúlyozzák a jövő évben esedékes brit kilépési tárgyalások „egyelőre ismeretlen következményeit”. A miniszter elmondta, hogy a kormányzatnak számos lehetősége van, beleértve az új piacok felkutatására biztosított támogatásokat, vagy az állami hitelgaranciákat, ahogy ez más országokban is működik.

Forrás: RTE.IE