Lengyelország 2011-ben is a csúcson

A lengyel gombaexport értéke idén eléri a 250 millió eurót. A Lengyel Élelmiszer- és Agrárgazdasági Intézet (IAFE) adatai szerint 2010-ben Lengyelországban 225.000 tonna gombát termesztettek. Várhatóan ez a 2011-es évben kb. 2%-kal növekszik. A Lengyel Gombatermesztők Szövetsége (SBGU) szerint ez a szám ennél is magasabb, az Eurostat adatai szerint a tavalyi évben a legyen gombatermelés elérte a 250.000 tonnát is. Függetlenül attól, hogy kinek van igaza, ez a megtermelt mennyiség azt jelenti, hogy továbbra is Lengyelország az Európai Unió vezető gombatermelő országa, onnan származik az uniós gombatermelés negyede. Mindemellett innen indul a legnagyobb export is, tavaly csak Németországba 35.200 tonna gombát exportáltak.

Az európai lista második helyén Németország áll, mögötte, csupán 1500 tonnával lemaradva Oroszország. Az exportőrök szerint a keleti piac hatalmas lehetőségeket rejt, de nagyon bizonytalan. Gondoljunk csak a nyáron Németországban kirobban E-coli fertőzést követő 1 hónapos orosz zöldség (és gomba) embargóra. Ez az embargó nagyon súlyosan érintette a gombágazatot is. Ennek köszönhetően a 2011 első felében történt export emelkedő üteme lelassult és a termelés nem volt képes az év végére várt növekedést mutatni.

„A gombatermelők komoly, új piacot, lehetőséget látnak a keleti országokban. Azonban a stabil értékesítés továbbra is az EU-n belül valósítható meg, mert a piacok stabilak, felosztottak, kiszámíthatóak.” – nyilatkozta Dr. Krystian Szudyga a gombatermesztők szövetségének elnöke. „A piaci igények kielégítésére azonban a lengyel gombatermelő vállalatok további fejlesztésére, bővítésére van szükség” – tette hozzá.

A lengyel gomba töretlen menetetelése azonban nem véletlen. Az európai versenyben kiváló minőséggel és szinte verhetetlen áron vesz rész. A lengyel gombaágazat fejlesztése is folyamatos, a közeljövőben újabb 200.000 m2 termesztő felület építése szükséges, amivel további 50.000 tonnával növelhető a termelés volumene. A szakértők egyetértenek abban, hogy egy ekkora mértékű fejlesztés már nem csupán az ágazat. de a fogyasztás növelésével is kell, hogy járjon. Ennek érdekében az SBGU csak idén már 1,3 millió zlotyit (kb. 88 millió Ft) költött gomba marketingre, a belföldi fogyasztás növelésére.

Forrás: Gazeta Prawna