Új EMVA pályázatok gombatermesztéshez is! (2012)

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet december 9-én az EMVA Kertészet korszerűsítéséhez nyújtott támogatásokat bemutató információs napot tartott Budatétényben, a hazai gombaipar egykori termelési központjában.

Nagy László a FruitVeb gomba tagozatának elnöke optimista köszöntővel nyitotta meg a találkozót. Elmondta, hogy a 2000-es évek elején történt visszaesés után bővülés, fellendülés tapasztalható a gombaiparban. 25-26000 tonnára emelkedett a hazai gombaipar a produktuma, ami jó jel az ágazat működése és folyamatos fejlődése szempontjából.

Az MVH osztályvezetőjétől ismerhettük meg az új EMVA pályázatot. A szakember összefoglalta a korábbi években az EMVA I-es tengelybe beadott 2008-as és 2009-es évben benyújtott pályázatok tapasztalatairól, majd részletesen ismertette a januárban induló kertészet korszerűsítési pályázatok feltételeit.

A pályázatírói oldalról Illés Menyhért Inter-M Kft-től a pályázatok gyakorlati benyújtásáról, az ütemezésről tartott előadást. Lovászi Gábor, az OTP Bank főosztályvezetője speciálisan a mezőgazdasági beruházások részére létrehozott hitelkonstrukciókat mutatta be a jelenlévőknek. Elmondta, hogy a cél érdekében az OTP-n belül önálló mezőgazdaság-finanszírozási divíziót jött létre.

Őt követte a Budapest bank képviselője, aki elmondta, hogy a bank leányvállalataink keresztül számos hiteltermék áll rendelkezésre, amivel az többek között az EMVA támogatások különböző költségtételeit meg lehet finanszírozni. Hitel ügyben keressék őket bizalommal!

Most nézzük, milyen feltételeknek kell megfelelnie annak, aki úgy dönt, hogy fejleszti gombatermesztő vállalkozását!

Az új EMVA pályázatok esetében újdonság, hogy egy ügyfélnek legfeljebb 50 millió forint támogatás nyújtható. Ez azt jelenti, hogy lényegesen kisebb üzemek létrehozására van lehetőség, mint a korábbi években. A támogatás mértéke a pályázók legtöbbjének esetében maximum 40%, azaz az átlagosan a beruházásra fordítható összeg 125 millió Ft.

Pozitívum, hogy a pályázati csomagba visszakerültek a gombakomposzt előállítással kapcsolatos beruházások. Lehetőség nyílik természetesen továbbra is gombaüzemek építésére is. Egyaránt támogatott a polcos és a nem polcos rendszerű gombatermesztő üzem is.

Új gombatermesztő üzemek építése

Polcos rendszerű, klimatizált, maximum 750 m2 összes termesztő felülettel rendelkező gombatermesztő létesítmények összesen 200.000 Ft/m2, a nem polcos rendszerű létesítmények 150.000 Ft/m2 összegben számolhatnak el költéseket. Az új beruházások esetében a következő technológiai elemek beépítése kötelező az üzembe:

–          Az épületeknek könnyűszerkezetes konstrukcióban kell megépülniük, és az épületekre vonatkozó építési, valamint a hőszigetelésre és az energiahatékonyságra vonatkozó hazai és európai előírásoknak kell megfelelniük.

–          A beruházásnak tartalmaznia kell az építmények funkciójának ellátásához szükséges összes épületgépészeti, technológiai és biztonságtechnikai berendezéseket, a komplett klímaberendezést, az elektromos hálózatot, a villám- és vagyonvédelem eszközeit, a kamion berakót, az elkülönített szennyvízkezelő rendszert, a polcos technológia esetében a gombakomposzt be- és kitárolásának speciális gépeit (polcfeltöltő és kihúzó, szállítószalag,) de nem támogatottak a rakodógépek.

–          Az elszámolható kiadás tartalmazza a teljes építési költségeket, továbbá a kötelező műszaki tartalomként előírt, beépített technológiák elemeinek és azok beépítésének költségeit. Az elszámolható kiadások polcos rendszerű termesztő létesítmények esetén termesztőfelületre, nem polcos rendszerű termesztő létesítmények esetén alapterületre értendőek.

–          Csiperkegomba termesztése esetén kizárólag a polcos termesztő rendszerrel felszerelt, klimatizált gombatermesztő ház támogatható.

–          Egyéb gomba termesztése esetén polcos vagy nem polcos rendszerű termesztő ház vagy szigetelt fólia sátor támogatható.

Gombatermesztő üzemek felújítása, bővítése

A felújításra irányuló beruházások elszámolható maximumai: polcos rendszerű üzem esetén 50.000 Ft/m2, nem polcos üzemek esetén 35.000 Ft/m2 összegben. Felújítás esetében kötelező építészeti-műszaki tartalom:

– Meglévő gombatermesztő házak, pincék és fóliasátrak rekonstrukciója során azok polcos termesztő rendszerűvé történő átalakítása vagy más rendeltetésű épületek (például istállók, raktárak) polcos gombatermesztő rendszerrel történő felszerelése, gombatermesztésre történő átalakítása.

Nem polcos rendszerű gombaházak, fóliasátrak technológiai felújítása esetében az elszámolható kiadás tartalmazza a beépített technológiák elemeinek és azok beépítésének költségeit.

Gombakomposzt üzemek építése

Új, gombakomposzt előállítására alkalmas komposztüzem létesítése 800 000 Ft/m2, meglévő gombakomposzt előállító üzem bővítése, korszerűsítése 400 000 Ft/m2 összegben nyerhető el támogatás.

Elszámolható tevékenységek: a környezetvédelmi követelményeknek megfelelő és a levegőtisztasági előírásokat kielégítő gombakomposzt előállítására alkalmas üzem építése és komplex technológiai felszerelése. A meglévő üzemek bővítése és korszerűsítése.
Az elszámolható kiadás tartalmazza új üzem építésénél a teljes építési költségeket: épületek, tárolók, biofilterek, komposztálók, hőkezelők és a komposzt kiszerelés költségeit, bővítésnél és korszerűsítésnél a folyamatban érintett munkák költségeit. Az elszámolható kiadások a hőkezelő kamrák alapterületének 1 m2-ére kerültek meghatározásra.

A támogatási kérelmet 2012. január 1. és 2012. január 31. között lehet benyújtani az MVH-hoz, az általa rendszeresített és honlapján közzétett formanyomtatványon.