Megjelent a gombaházak építését támogató pályázat!

A mai napon megjelent a Vidékfejlesztési Program 2016 azon kiírása, ami a hűtőházak mellett gombaházak építését, felújítását és komposztüzemek építését is támogatja. Nézzük a feltételeket!

Egyénileg és konzorciumban is lehet pályázni, egyéni formában max. 500 millió forintra, konzorciumban max. 1 milliárd forintra, 40-60% támogatási arány mellett. A rendelkezésre álló keretösszeg 22 milliárd forint. A pályázók olyan vállalkozók lehetnek, akiknek az előző lezárt évükben az árbevételük legalább 50%-a mezőgazdasági árbevétel volt és rendelkeznek min. 6000 STÉ üzemmérettel.

A pályázati pénzből

  1. Új gombatermesztő létesítményeket lehet létrehozni,
  2. meglévő gombatermesztő létesítményeket lehet felújítani,
  3. új komposztüzemet lehet építeni, meglévő komposztüzemet lehet felújítani,
  4. energiahatékonysági beruházásokat lehet végrehajtani.

Új gombaüzem építése esetén: Az épületeknek könnyűszerkezetes konstrukcióban kell épülniük, és tartalmaznia kell az összes épületgépészeti, technológiai és biztonságtechnikai berendezéseket, a komplett klímaberendezést, az elektromos hálózatot, a villám- és vagyonvédelem eszközeit, a kamion berakót, az elkülönített szennyvízkezelő rendszert. A polcos technológia esetében komposztkeverő és hőkezelő egység beépítését, továbbá a gombakomposzt be- és kitárolásának speciális gépeit (polcfeltöltő és kihúzó, szállítószalag), de nem támogatottak a rakodógépek. Csiperkegomba termesztése esetén kizárólag a polcos termesztő rendszerrel felszerelt, klimatizált gombatermesztő ház támogatható – azaz csak holland típusú, polcos szendvicspanel épület! Egyéb gomba termesztése esetén polcos vagy nem polcos rendszerű termesztő ház vagy szigetelt fólia sátor támogatható. A polcos rendszerű gombaház max. 750 m2 termesztőfelületű lehet (pl. 6 x 125 m2), a maximálisan tervezhető költség 250.000 Ft/m2, ami tartalmazza a kötelezően megvásárolandó be- és kitermelő gépek árát is. A nem polcos gombatermesztő házak (egyéb gombák termesztésére): max. 750 m2 alapterületűek lehetnek, az elszámolható maximális költség 200.000 Ft/m2. Az új építésű farmokhoz külön pályázható temperált levegőjű válogató, csomagoló tér, terem, közlekedők, kiszolgáló terek (göngyölegtároló, géptároló, fedett és nyitott rámpák), max. 50.000 Ft/m2 áron.

Gombatermesztő üzemek felújítása esetén: Kötelező műszaki tartalom tartalmazza a házak, pincék és fóliasátrak rekonstrukcióját, polcos termesztő rendszerűvé történő átalakítását vagy más rendeltetésű épületek (például istállók, raktárak) polcos gombatermesztő rendszerrel történő felszerelését, gombatermesztésre történő átalakítását. Illetve pályázhatóak nem polcos rendszerű gombaházak, fóliasátrak technológiai felújítása. Polcos rendszerű gombatermesztő létesítmények technológiai felújítása esetén 60.000 Ft/m2 tervezhető, nem polcos gombaházak esetén 45.000 Ft/m2 tervezhető. Meglévő gombatermesztő létesítményekhez kapcsolódóan temperált levegőjű válogató, csomagoló tér, terem, közlekedők felújítása, kiszolgáló terek (göngyölegtároló, géptároló, fedett és nyitott rámpák) felújítására 6.300 Ft/m2 áron tervezhetők.

Új gombakomposzt üzem építése, illetve meglévő gombakomposzt üzemek felújítása esetén: Kötelező építészeti-műszaki tartalom a környezetvédelmi követelményeknek megfelelő és a levegőtisztasági előírásokat kielégítő gombakomposzt előállítására alkalmas üzem építése és komplex technológiai felszerelése. Az elszámolható kiadás tartalmazza új üzem építésénél a teljes építési költségeket: épületek, tárolók, biofilterek, komposztálók, hőkezelők és a komposzt kiszerelés költségeit, bővítésnél és korszerűsítésnél a folyamatban érintett munkák költségeit. Az elszámolható kiadások a hőkezelő kamrák alapterületének 1 m2-rére kerültek meghatározásra. Új, gombakomposzt előállítására alkalmas komposztüzem létesítésére maximum 1 millió Ft/m2, új építésű gombakomposzt előállító közlekedők, kiszolgáló terek (göngyölegtároló, géptároló, fedett és nyitott rámpák) kialakítására 30.000 Ft/m2 tervezhető. Meglévő gombakomposzt előállító üzem bővítésére, korszerűsítésére 500.000 Ft/m2, az ehhez kapcsolódó közlekedők, kiszolgáló terek (göngyölegtároló, géptároló, fedett és nyitott rámpák) felújítására 5.000 Ft/m2 tervezhető be. A pályázat március 4-tól nyújtható be, az első értékelési határnap: április 11.