portobello mushroom gomba

A sokoldalú portobello

A sokoldalú portobello gomba a vegetáriánusok és a húskedvelők számára is egy remek, ízletes helyettesítője lehet a marhahúsnak.

A portobello gomba a beef burgerek kiváló alapanyaga lehet húsra emlékeztető íze, illetve az alacsony kalóriatartalma miatt. Ami ideálissá teszi erre, az a mérete és a textúrája. Kiváló továbbá grillezve vagy párolva szendvicsekben, vagy salátákban szeletelve.

Mi is az a portobello gomba?

A portobello gomba alapvetően a hagyományos barna csiperkegomba nagy méretű változata. Nagyon nagyok, akár 13-15 cm átmérőjűek is lehetnek, bár sok áruházban kapható a kisebb, 7-8 cm átmérőjű változata, az úgynevezett bella, illetve a „porteenies”, ami még annál is kisebb. A portobello nevet 1980-ban kezdték használni,egyfajta marketingfogásként, hogy a nagy, szokatlan külsejű gombát népszerűsítsék.

A portobello gomba hússzerű állagát a kinyílott lemezek és az ennek következtében kialakult alacsony nedvességtartalom okozza. Sok recept szerint a lemezeket el kell távolítani főzés előtt. Ez egyrészt ízlés kérdése, másrészt hasznos lehet, mert főzés során a lemezekben található barna spórák az étel többi összetevőjét is beszínezik. Érdemes tehát eltávolítani a lemezeket, ha gombalevest vagy rizottót illetve egyéb rizs vagy tésztaételt készítünk. Ha tölteni szeretnénk a portobello gombát, szintén ajánlatos megválni a lemezektől, mert így több hely marad a tölteléknek. Minden más esetben, ha nem zavaró a barna szín, nincs értelme a lemezeket kiszedni.

Az alábbi portobello burger receptben a lemezeket eltávolítjuk, hogy megakadályozzuk a sajt elszíneződését, de ez nem feltétlenül szükséges. Egy kanál segítségével könnyedén ki lehet kaparni a gomba belsejét.

Grillezett portobello

Előkészítés: Távolítsuk el a tönköket és kaparjuk ki a lemezeket, majd egy nedves papírtörlővel tisztítsuk meg a gombákat.

Fűszerezés: Kenjük meg a kalapok mindkét oldalát olívaolajjal és szórjuk meg durva szemű sóval és feketeborssal.

Grill: Melegítsük elő a grillt közepes fokozatra. Helyezzük el a gombákat kalappal lefelé fordítva, grillezzük 4 percig, majd fordítsuk meg őket és további 2-4 percig grillezzük, amíg meg nem puhul.

A portobello gombákra tegyünk kék sajtot és karamellizált lilahagymát és enyhén pirított zsömlével tálaljuk. Grillezés előtt mérjük össze a zsömle és a gomba méretét, és ne feledkezzünk el arról, hogy a gomba a grillezés során egy kicsit összemegy. Ha még egy vastag szelet paradicsomot és egy salátalevelet is helyezünk a gombára, a vendégeink biztosan nem fogják hiányolni belőle a marhahúst.

Forrás: The News Tribune