18. Lengyel Gombanapok

Május utolsó hétvégéjén kerül sor a hagyományos Lengyel Gombanapok 18. rendezvényére. A kétnapos fesztiválon gasztronómiai bemutatók, játékos vetélkedők és ismeretterjesztő programok mellett komoly szakmai kiállítás, vásár és a konferencia is lesz. A szervezők hagyományosan a Lengyel Gombatermesztők Szövetségével együttműködve Wielichowoba várják a látogatókat.

A rendezvény kapcsán a szövetség elnöke, Krystian Szudyga elmondta:

Az elmúlt év gombafogyasztási kampánya nagyban hozzájárult a lengyel gombafogyasztás emelkedéséhez. Az 1,8 kg-os átlag 2,5 kg-ra emelkedett tavaly. Ez még mindig alacsonyabb mint az európai átlag, tehát van még mind dolgoznunk. Másik feladatunk, hogy annak ellenére hogy Lengyelország az európai barna csiperkegomba fő exportőre, a hazai fogyasztás igen alacsony. A lengyel ember a fehér csiperkegombát tekinti friss, egészséges gombának, a barna csiperkéről gyakran az állott, barnult, rossz minőségű termékre asszociál. Ezen változtatnunk kell.

Lengyelország Európa legnagyobb gombatermesztő állama. A termelés fő piaca Oroszország, de jelentős mennyiségben exportálnak gombát Nagy-Britanniába, Németországba, Franciaországba és Görögországba.

Krystian Szudyga elmondta: A lengyel gombát világszerte nagyra becsülik, mert nem csupán kiváló minőségű, de nagyon ízletes is. A lengyel gombának magasabb a szárazanyag-tartalma. A lengyel gombát a serpenyőbe dobva nem válik illatos gőzfelhővé, mint a holland gombák általában…

Jelenleg kb. 170 nagy gombaipari vállalkozás van az országban, amihez több száz kisebb termelő, főleg családi gazdaságok csatlakoznak. A lengyel gombaiparban az orosz határ közelsége miatt egy új logisztikai központ, súlypont kezd kialakulni a keleti határszélen Łosice térségében. Hamarosan ez a régió lesz Európa egyik legnagyobb gombatermesztési központja.

Forrás: Wyborcza.pl