Friss gombatermékek hosszabb eltarthatósággal

Az ENSZ élelmezési szervezete a FAO durva becslése szerint az Európában megtermelt összes zöldség és gyümölcs 45%-át nem esszük meg. Ez azon túl, hogy környezetszennyező, tulajdonképpen ablakon kidobott pénz. A PluQ konzorcium ezért kidolgozta a hosszabb eltarthatóságú csiperkegomba termékeket, így járulva hozzá a kidobott élelmiszerek mennyiségének csökkentéséhez.

A konyhakész friss gombatermékek sokáig polcon tarthatóak és még az áruk is kedvező. A PluQ  vállalatot három ismert holland gombaipari vállalkozás, a Limax, a Lutèce és a Prime Champ alapította, és ők állnak a friss gombapiacon most bemutatott egyedülálló termékcsalád mögött is.

A PluQ-tól Maikel van Bakel elmondta, hogy „számos szabadalmat felhasználva olyan gyártástechnológiát dolgoztunk ki, ami biztosítja az általunk forgalmazott friss gomba eltarthatóságát. Ez a megnövelt időtartam lehetőséget ad a gyártóknak és forgalmazóknak az élelmiszerhulladék mennyiségének csökkentésére. Ezzel a módszerrel időt nyerünk, így a termék tovább maradhat a polcon és nagyobb esélye van az értékesítésnek. Ez egy óriási előny, különösen a friss, szeletelt gomba esetében, tekintettel arra, hogy mennyire hajlamos az elszíneződésre és a különböző bomlási folyamatokra.”

Az új szabvány

Ebben az új, a pluQ által fejlesztett friss gomba termékben megvan a lehetőség, hogy új szabványt alkosson a gombatermékek forgalmazásában. Van Bakel elmondta: „A gomba mosást követően felhasználásra kész. Ez az új, hatékony feldolgozási technológia lehetővé teszi, hogy alacsonyabb árakat érvényesítsünk, mint amit a fogyasztók általában megszoktak a friss gomba esetében. Ez a termék válasz az olcsó, könnyen felhasználható gombára irányuló fogyasztói igényekre.”

A piackutatási adatok szerint a pluQ friss gomba termékeket a fogyasztók gyakrabban és többször vásárolták, mint a hagyományos termékeket. Azaz a pluQ friss gombái mutatták a vizsgálatban a termékkategórián belül a legnagyobb piaci növekedést.

Célok

Az új gomba termékcsalád kifejlesztésében fontos szempont volt a fogyasztók egészségére gyakorolt hatás. „Hosszú távú célunk, hogy néhány éven belül nemzetközi szinten is vezető szerepet kapjunk az innovatív gombatermékek piacán. A gombapiacnak ez egy olyan szegmense, ami meghódításra vár. A gomba sokoldalúságával mindez kivitelezhető, hiszen a gomba alacsony kalóriatartalmú, rostban gazdag és az egyetlen olyan „zöldségnövény”, ami természetes formában tartalmaz D-vitamint. Mondhatni egy szuper zöldség! A gomba élettani hatásairól bővebb információkat a www.champignon-id.com-on találhatunk.

A pluQ létrehozói:

Limax

Több, mint 30 éve a Limax a friss gomba vezető szállítója és kereskedője, különösen Hollandiában, Németországban és a skandináv országokban. Éves szinten a Limax 16 millió kg friss gombát értékesít holland és lengyel partnereitől. A Limax eredetileg csak kereskedelemmel foglalkozott, de ma már fontos része a cég életének a komposztgyártás és saját farmjain történő gombatermesztés.

Lutèce

A Lutèce által évente feldolgozott gomba mennyisége meghaladja a 100 millió kg-ot, a konzervgomba piac legnagyobb szereplője Európában. A kiváló minőségű termékeik széles termékskálát fednek le az üveges, dobozos termékeken keresztül, vödrös, zsákos és tasakos kiszerelésig. A Lutèce a világ 50 országába értékesíti a termékeit kiskereskedelmi, élemiszeripari cégeknek és nagyipari feldolgozóüzemeknek.

Prime Champ

Több, mint 25 millió kg-os friss gomba termelésével a Prime Champ Európa 10 legnagyobb gombaipari cégei közé tartozik. A Prime Champ az egyike azoknak a vállalatoknak, melyek teljesen integrált gombatermesztést és ellátó rendszert működtet európai cégiben. A Prime Champ a komposztgyártástól a csomagolt gomba szállításáig a teljes vertikumot lefedi. A cég fő piacai az Egyesült Királyság, Németország, Belgium, Franciaország, Hollandia.

Forrás: CisionWire