Szarvasgomba ünnepre készülnek Gödöllőn

A már–már feledésbe merült magyarországi szarvasgombakultusz felélesztése, illetve egy egész napos színes családi program biztosítása a legfőbb célja az idei, január végi gödöllői szarvasgomba fesztiválnak.

A szervezők – a Gödöllői Szarvasgombász Egyesület és a város önkormányzata – nevében Péterfi Csaba, a polgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója elmondta, mivel lehetőségeit tekintve Gödöllő alkalmas arra, hogy a magyar szarvasgombászat fővárosává váljon, ezt a törekvést is erősíteni szeretnék.

A Művészetek Házában január 29-én sorra kerülő szarvasgomba ünnep főszereplője a legízletesebb, francia társához hasonlító hazai téli szarvasgomba lesz – bocsátotta előre Péterfi Csaba, de a többi fajról (hazánkban jelenleg legalább 160-at tartanak nyilván) is mindent megtudhatnak majd az érdeklődők.

A szakmai találkozóval fűszerezett program részeként a Gödöllőre látogatók szarvasgombászokkal és kutyáikkal ismerkedhetnek, megtudhatják, hogy kik és hogyan gyártják a finom alapanyagból készült termékeket, de a gomba ültetvényezésének kulisszatitkaiba is beleshetnek. A gyermekeket szívesen bevonják majd a kutyás keresésbe, és természetesen bárki megkóstolhatja a finomabbnál finomabb szarvasgombás fogásokat is, melyeket mesterszakácsok készítenek – magyarázta a kommunikációs igazgató.

A csipegetés után a kisebbek a játszóházban, a nagyobbak a vásári forgatagban szórakozhatnak.

A III. gödöllői szarvasgomba ünnepen a szervezők szeretnék bebizonyítani, hogy ez a gomba magyar nemzeti kincs. Nem luxuscikk, hanem mindenki számára elérhető gasztronómiai különlegesség – emelte ki Péterfi Csaba.

Már Ferenc József osztrák császár, magyar király is ismerte és szerette a szarvasgombából készült ételeket (kedvence a gombás csicsókaleves volt), de Mária Terézia is szívesen használta ezt a növényt fűszerként szárnyas ételekhez. Így szinte természetes, hogy a Gödöllőn élő és dolgozó szakembergárda segítségével azon fáradoznak a városban, hogy a szarvasgomba-kultúra visszakerüljön méltó helyére – hangsúlyozta a kommunikációs igazgató.

Forrás: MTI