Új csomagolás – hosszabb eltarthatóság

Egy új, speciális csomagolóanyagot mutattak be a közelmúltban, ami fenntartható módon növeli meg a gombatermékek eltarthatóságát. A Sira-Flex Resolve nevű fólia, amit a brit központú Sirane Food Packaging fejlesztett ki, nagyobb hatásfokkal őrzi meg a polcon a gomba minőségét, az eltarthatóságot plusz egy héttel megnövelve.

Ez a csomagolóanyag jól szerepelt a kísérletekben, amit habtálcákon alkalmaztunk, ami a leggyakrabban használt csomagolóanyag – mondja Sandra Evans, a cég értékesítési menedzsere. Egyáltalán nem tapasztaltunk barnulást, páralecsapódást és még az sem okozott problémát, hogy a gomba hozzáért a fóliához.

Az eltarthatóság növelése egy fontos téma az Egyesült Királyságban, mert a gyártók és forgalmazók aláírtak egy megállapodást, amiben azt tűzték ki célul, hogy a háztartások hulladék kibocsátását 5%-kal, a gyártók és a kereskedők hulladékát pedig 3%-kal csökkentik.

A Sira-Flex Resolve fólia egy természetes, növényi anyagokból készült biopolimer, ami teljes mértékben lebomlik, komposztálható. A fólia szerkezetétől és a felhasználásmódjától a páratartalom, oxigén és szén-dioxid átengedő képessége különböző lehet. Ez tette lehetővé, hogy a Sirane fejlesztői a gomba esetében is kidolgozzák a legoptimálisabb fólia szerkezetet.

Párhuzamosan kísérletek folytak más kertészeti termékekkel is: pozitív eredményekről számolhatunk be karfiol, brokkoli, káposzta, póréhagyma, sárgarépa, zöldbab, saláta és burgonya esetében is.
Sandra Evans elmondta, hogy a Sirane hamarosan egy olyan abszorbens lapot mutat be, ami a tálcába helyezve gátolja a terméken található baktériumok szaporodását.

Forrás: The Packer