Tomabel mushroom

Belgium – minőségi védjeggyel a lengyel import gomba ellen

Belgium gombaexportja folyamatos csökkenést mutat az elmúlt években az Eurostat és a Flamand Mezőgazdasági Termékek Marketing Bizottsága (VLAM) adatai szerint. Az exportált gomba mennyisége 31.828 tonnáról 25.415 tonnára csökkent 2011 és 2014 között. A VLAM gyümölcs és zöldség termékmenedzsere, Anneleen Leon szerint a vizsgált időszakban a lengyel gomba importjának növekedése figyelhető meg.

A lengyel gombatermesztés masszív erősödése negatív hatással volt az árakra Európában, az export csökkenésével a belga termelők jelentős bevételektől estek el. A megoldást a minőségi különbség hangsúlyozásában látják. Három évvel ezelőtt a Roeselare központú REO Veiling aukciós cég „Tomabel” védjeggyel kezdte forgalmazni a belga gombát. Az elmúlt néhány évben a Tomabel márkanév nem csak a gomba, hanem a paradicsom, eper, saláták és az endívia kiváló minőséget ígérő védjegye lett.

„A Tomabel termesztők a biogomba termesztésre álltak rá, leginkább fehér és barna csiperkét, illetve laskagombát forgalmaznak” – mondja Tom Premereur, az aukciós cég vezetője. „A Tomabel márka nem csak kiváló minőségű gombát, hanem kiváló csomagolást is jelent. A védjegyes termékeket előállító termelők a biotermékeket forgalmazó láncok fontos beszállítóivá váltak.”

Forrás: FruitNet