Indonéz cég tervez gombaipari beruházást Szerbiában

Az indonéz Bawazir Group a „Danube Delta” nevű leányvállalatán keresztül egy gombaipari beruházást indított el a napokban. Első lépésként egy 7,5 hektáros építési telekhez jutottak hozzá Kovinban, 80 km-re keletre a szerb fővárostól, Belgrádtól. A belgrádi Indonéz Nagykövetség által kiadott sajtóközlemény szerint a földbérleti szerződést május 19-én írta alá Sanja Petrovic, Kovin polgármestere és Nebojsa Panic, a Danube Delta ügyvezető igazgatója. Ez a szerződés az első lépése a beruházásnak, ami során a Danube Delta megépíti üzemét, termelő épületeit és a gomba-logisztikai központját, amivel elláthatja a vevőit Szerbiában és a tengerentúlon.

A Danube Delta menedzsmentje úgy véli, hogy a a gombaüzletnek Kovin városa megfelelő helyszín, köszönhetően a kedvező klímának, termékeny földeknek és a megfelelő munkaerőnek. Harry R. J. Kandou, Szerbia indonéz nagykövete reményét fejezte ki, hogy a gombaipari beruházásnak köszönhetően bővül és erősödik a gazdasági együttműködés Indonézia és Szerbia között. „Őszintén reméljük, hogy Kovin városának vezetése és lakossága mindig támogatni fogja a Danube Delta üzleti fejlődését.” – jegyezte meg.

Mindemelett Sunil Mamgaim, a Danube Delta menedzsmentjének tagja hozzátette, hogy jelentős tapasztalatokkal bírnak a szakmában, hiszen Indonéziában egy olyan farmot működtetnek, ami 26 tonna gombát termel naponta. „Ezzel a tapasztalattal bízunk benne, hogy a Kovinba tervezett gombaipari beruházás képes lesz dinamikusan fejlődni és ez lesz hamarosan a legnagyobb farm a Balkánon.” – tette hozzá.

Sanja Petrovic polgármester megjegyezte, hogy a városvezetés nyitott egyéb indonéz-szerb együttműködés felé is, többek között a gazdaság, a turizmus, kutúra és az oktatás területén egyaránt.

A beruházást finanszírozó Bawazir Groupnak számos leányvállalata működik a világban különböző területeken, mint például a banki szolgáltatások, ingatlan kereskedelem, mezőgazdaság, élelmiszer-feldolgozás, halászat, bányászat és kereskedelem. A belgrádi Indonéz Nagykövetség további cégeket invitál az országba, hogy feltérképezzék a Szerbia és Montenegro területén kínálkozó üzleti lehetőségeket, akár kereskedelmi együttműködésről, akár beruházásokról van szó. A piacok mindkét országban nyitottak az indonéz termékek számára, az elhelyezkedés pedig ideális az európai terjeszkedés felé.

A gombaipari beruházás teljes költsége 9,5 millió Euró, és előreláthatólag 400 új munkahelyet teremt.

Forrás: www.nasdaq.com