Tirana gombatermesztésre adja bérbe a kommunista bunkereket

Az albán kormányzat úgy döntött a héten, hogy a kommunista diktatúra alatt Tirana mellett épült föld alatti bunkereket bérbe adja gombatermesztés céljára.

Az öt nagyobb bunker kb. 1500 m2 alapterületű és Tiranától északra, Babbru falu határában épült fel évtizedekkel ezelőtt. A hasznosítási tendert január 18-án írják ki és a nyertes 20 évre kaphat bérleti jogot a Gazdasági Minisztériumtól. A pályázaton adható legalacsonyabb havi bérleti díj: 350 Euró (kb. 110.000 Ft).

A kommunista diktátor, Enver Hoxha 40 éves uralma alatt Albánia volt a világ egyik legelszigeteltebb országa. Hoxha 1985-ben halt meg, hatalmát a nyugati államok elleni folyamatos harc éltette.

Több ezer kilométernyi alagút és több mint 700.000 bunker épült a 60-as és 70-es években szerte Albániában. A bunkereket alagutak kötötték össze, a csatlakozási pontokon géppuskafészkekkel, amit a helyiek „gombának” neveznek. Ezek ma, a kommunista diktatúra bukása után 25 évvel is megvannak. Albánia ma az Észak-Atlanti Szövetség, a NATO tagja, de Európa egyik legszegényebb országának tekinthető.

A bérleti program sikere esetén és mivel a bunkerek és alagutak felszámolása igen költséges lenne, a minisztérium azt tervezi, hogy további bunkereket hasznosítanak látványosságként, vagy szórakoztató célzattal.

Source: AFP