Boglar Champ Érték és minőség

Érték és Minőség Nagydíjat kapott a Boglar Champ

Átadták az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat kitüntetéseit a Magyar Gazdaság Ünnepén, az Országház felsőházi termében, szeptember 11-én. Összesen 46 pályázó 51 pályázata érdemelte ki az Érték és Minőség Nagydíj Védjegy kitüntetést. Az ünnepségen beszédet mondott és a kitüntetéseket átadta: Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszter-helyettesi feladatokat is ellátó államtitkára. Köszöntötte a megjelenteket Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke. A díjazottak között megtalálható őstermelő, egyéni vállalkozó, valamint kis- és középvállalkozás egyaránt. A 46 pályázó 51 pályázata 20 pályázati témakörhöz kapcsolódott, melyek igen széles gazdasági palettát fedtek le.

Idén először a díjazottak között a gombatermesztési ágazat is képviseltette magát: Érték és Minőség Nagydíjat kapott a Boglar Champ.

A legnagyobb szereplő a román gombaiparba

A BOGLAR CHAMP 2002-ben alakult, teljes egészében magántőkéből, Erdélyben, a Szilágyságban. Megalakulásuk óta fő tevékenységi körünk a csiperkegomba termesztése Szilágynagyfaluban (Nusfalau). 2002-ben 8 alkalmazottal kezdték el a termelést, 1 db 1886 m2-es helyiségben, zsákos alapanyaggal. Évről évre a tulajdonosok a hasznot mindig újra befektették, így 2009-re a cég nagy fejlődést ért el. 2009-ben már 5 helyiséggel, 9500 m2-es termesztőfelülettel rendelkeztek.

2011-től 2,5 millió eurós beruházással új, holland típusú termesztőházakat építettek, nagyobb részt bankhitelből. A korábban alkalmazott zsákos termesztésről áttértek a polcos termesztésre. A technológia legkimagaslóbb tulajdonsága a magas gépesítettség és az automatizáltság, a szedésen kívül minden technológia fázist gépek és számítógépek segítenek. A fejlesztés nagy hatékonyság-növekedést okozott, újabb és újabb termesztőházakat építettek, modernizálták az öntözőrendszert, a hűtést és csomagolást is. 2015-ben fejezték be az utolsó fejlesztési ütemet, összesen 30 termesztőhelyiséget, melynek teljes területe 30.000 m2 .  Ezzel elérték a heti 250-300 tonna termelési volument. Mára a Boglar Champ az egész román gombatermesztés több, mint 40%-át tudhatja magáénak.

Jelenleg a Boglar Champ a legnagyobb csiperkegomba termesztésével foglalkozó romániai cég, az éves termelésük 10 – 12 milió kg, ami 1000-1100 tonna havi termelésnek felel meg. 2017. év végére elérték a 15.958.378 Euro forgalmat. A Boglar Champ Kft. 334 alkalmazottnak ad munkát, kivétel nélkül magyar családoknak.

A Nagydíjról

Az Érték és Minőség Nagydíj kitüntető cím azon áruk, szolgáltatások, gazdasági szervezetek elismerése és díjazása, amelyek tevékenységük során bizonyíthatóan elkötelezettek a minőség ügye iránt és kiemelt fontosságot tulajdonítanak az egyetemlegesen jó minőségű áruk előállításának, illetve szolgáltatások nyújtásának. A pályázati rendszer célja, hogy elismerje a pályázaton megfelelő áruk és szolgáltatások magas minőségi színvonalát, elősegítse a nemzetközi piacon versenyképes, kiemelkedő minőségű, magas hozzáadott szellemi értéket képviselő áruk előállítását, ösztönözze a szolgáltatások fejlesztését.