szazhalombatta_kinai_gombauzem_hirtukor

Kínaiak építenének gombaüzemet Százhalombattán?

Néhány évvel ezelőtt Kalocsa város tevezett hasonló beruházást, most Százhalombatta vezetését keresték meg kínai befektetők egy gombatermesztő üzem felépítésének tervével. Előbb a a 38 millió lakosú kínai Fujian tartomány mezőgazdasági minisztériumának képviselői, pénzügyi befektetők, majd 2017. november végén a tudományos, technológiai szövetség kollégái tettek látogatást Százhalombattán, ahol nagyüzemi gombatermesztési terveikhez keresnek fejlesztési területet.

Sinka László alpolgármester elmondta, hogy nem először érkezik kínai delegáció Százhalombattára, hiszen az ázsiai ország képviselői folyamatosan járják Európát és hazánkat a kedvező befektetési lehetőségek felkutatása és a kulturális-gazdasági kapcsolatok élénkítése érdekében.

A befektetés tárgya egy 4 hektáros közművekkel ellátott fejlesztési terület Százhalombatta város ipari parkjában, ahol a tervek szerint egy 20-30 főt foglalkoztató gombatermesztő üzem épülhetne fel a jövőben, 10-12 tonna gomba/nap termelési kapacitással. A befektetők Kínában már igen kiforrott technológiával termesztett gombákkal kívánják országunkból ellátni az Európai Unió piacait. „Fujianban közel húszféle egészséges és ízletes gombafajtát állítanak elő óriási volumenben, és úgy vélik, azokat az európai vásárlókkal is hamar megismertetnék és megszerettetnék” – mondta el Rui Jian Wu, a Fujiani Tudományos és Technológiai Szövetség alelnöke. Szeretnének jövőre vendégül látni egy százhalombattai önkormányzati delegációt, hogy bemutassák a fujiani gombatermesztő technológiát, amely egész Kínában a legkorszerűbbnek számít.

A látogatásról készült interjú megtekinthető a HalomTV archívumában ide kattintva: http://www.halomtv.hu/varosi-kronika-396

Forrás, kép: Százhalombattai Hírtükör, Batta Ipari Park