Év Agrárembere Mutsy Árpád 2017

Mutsy Árpád az Év Agrárembere díj 2017-es nyertese

Az Év Agrárembere kitüntető díjat, az Agrotrend Csoport zászlóshajójaként, 2014-ben alapította Mátrai Zoltán címzetes egyetemi docens üzlettársaival azzal a szándékkal, hogy felhívják a társadalom figyelmét azokra a mezőgazdaságban tevékenykedő gazdálkodókra, gazdászokra, termelőkre, szolgáltatókra, fiatal gazdákra és kertészekre, akik önzetlenül támogatják környezetüket, azaz társadalmi szerepvállalásuk jelentős, kiemelkedő munkájuk mellett a közjóért is sokat tesznek.

2017-ben 10 kategóriában keresték az arra legérdemesebb, az agráriumban tevékenykedő jelölteket. A jelöltekből a kategóriák nyerteseit hosszú jelölési procedúrát követően titkos szavazással választotta ki a zsűri. Mutsy Árpád, a Bio-Fungi Kft. tulajdonosa, ügyvezetője a Kertészet kategóriában győzedelmeskedett, majd a kategória győztesek közül a legrangosabb fődíjat, „Az Év Agráremebere 2017” címet is megnyerte.

Családi hagyományok

Mutsy Árpád a vállalkozói gondolkodásmóddal már gyerekkorában megismerkedett, ifjúkorát a vajdasági Zentán töltötte, ahol nagyszülei, szülei is gazdálkodtak, többek között édesapja gombát is termesztett. A Bio-Fungi Kft-t testvérével és gyerekkori barátjukkal alapították. Az első 10 évet a külterjes lassú fejlődés, a piacok kiépítése, az üzleti stratégia kidolgozása, a megfelelő szaktudás és szakemberek összegyűjtése jellemezte, amely párosult az akkori kornak megfelelő tőkehiányos nehézségekkel küzdő általános magyarországi környezettel. Az áporkai kistérségben lévő gombakomposzt-üzem beruházás 2000-től indította el a cég kezdetben lassú, majd 2004-től dinamikus fejlődését, amely minden évben lehetőséget adott az előző évhez képest 10-15%-os növekedésre. Ez a tendencia a mai napig tart.

A komposztgyártás mellett 2008-ban épült fel a cég ócsai gombafarmja is, ami ma is a legmodernebb gombatermesztő létesítmény az országban.  Ócsán jelenleg 24 db modern, felszíni gombatermesztő házzal és 12 db laskagomba termesztő sátorral rendelkeznek. A cég hetente több mint 120 tonna friss gombát értékesít Magyarország, Ausztria, Szlovákia, Szlovénia vezető szupermarket láncaiban.

A Bio-Fungi  100%-ban magyar tulajdonban lévő középvállalkozás, 250 főt foglalkoztat, a környék egyik legjelentősebb munkaadója. A társaság árbevétele 2003 óta folyamatosan növekszik, 2017-ben elérte a 8 milliárd Ft-ot. Ennek 60%-a gombakomposzt előállításból származik, 40%-a pedig a gombatermesztésből.

Az Év Agrárembere Díj jelölése során készült bemutatkozó videó:


Az Év Agrárembere díjazottjai 2017-ben:

2017-ben Az Év Agrárembere kitüntető díj győztese: Mutsy Árpád

Életműdíjban Prof. Dr. Németh Tamás és Prof. Dr. Sótonyi Péter részesült.

A Közönségdíjat a legtöbb szavazat alapján Kökény Attila nyerte.

A 2017-es Az Év Agrárembere kitüntető díj kategóriagyőztesei:

Agrárinnováció: Novák Tibor
Agrárgépészet: Gyökös Barna
Állattenyésztés: Nyakas András
Feldolgozó-élelmiszeripar: Babati Zoltán
Fenntartható gazdálkodás: Izsó Lajos
Fiatal gazda: Zajcsek Szabolcs és Zajcsekné Tóth Mónika
A jövő agrárszakembere: Hajnal Szilvia
Kertészet: Mutsy Árpád
Növénytermesztés: Szabó Lajos
Növényvédelem: Nagy László

Forrás, fotó: agrotrend.hu