CNC Sold

A Sun European a CNC új tulajdonosa

A holland gombaipar egyik legnagyobb vállalata, a CNC Holding BV a közelmúltban tulajdonost váltott. A cég Nyugat-Európa legjelentősebb gombakomposzt, gomba-alapanyag gyártó vállalata, amit nyolc termesztő alapított Észak-Limburgban 1953-ban. Az alapítást követően a CNC számos témában, pl. az alapanyag gyártás, a kereskedelem, a kutatás-fejlesztés és a gombatermesztés szakmai oktatása területén komoly sikereket ért el. Jelenleg a CNC Holding 5 leányvállalatot egyesít és mintegy 300 alkalmazottal 90 millió eurós árbevétel mellett. Összesen 45 országban nyújt szolgáltatásokat partnereinek. Az öt leányvállalat közül az AMCO komposztüzemeket lát el lótrágyával, a CNC Grondstoffen Milsbeekben és Moerdijkben gombakomposztot és takaróföldet, a CNC Exotic Mushrooms pedig egzotikus gombák alapanyagait készíti.

Két lengyelországi leányvállalata, a Holpol Compost Nyugat-Lengyelországban csiperkegomba komposztot gyárt, a CNC Quality Products pedig egy logisztikai cég, ami holland gombakomposztot és egyéb termékeket szállít szerte Európába.

A vállalat ezidáig szövetkezeti formában működött, a fénykorában 1400 tagot számláló szövetkezet létszáma mára 100 főre csökkent. Ezért is kezdtek a korábbi tulajdonosok befektetőt keresni. Az értékesítést hosszú egyeztetés előzte meg, végül a tagok túlnyomó többségének beleegyezésével az eladás mellett döntöttek.

Az új tulajdonos

A vevő, a londoni központú Sun European Partners korábban is fektetett már be Hollandiában, például az Afriflora virágkertészetbe, ami a világ egyik legnagyobb rózsafarmja, vagy a Scotch & Soda divatcégbe. Általában az üzleti szolgáltatások, az egészségügy, az ipari és a fogyasztói szektor vállalataiba invesztálnak. 1995 óta a Sun European Partners leányvállalatai világszerte több mint 375 vállalatba fektettek be, forgalmuk megközelítőleg 40 milliárd euró volt.

A Sun European a CNC-t jó befektetési lehetőségnek tekinti, mert minőségi gombaipari termékeivel a jövőben is növekedési lehetőségeket kínál. Vezető piaci helyzete, kiváló minőségű termékei, a know-how, ügyfélkapcsolatai, kiterjedt kereskedelmi kapcsolatai bizonyítják a vállalat értékét.

A jövőbeni tervekben a felvásárlások folytatódnak. A befektetési társaságnak több tucat további komposztüzem is van a látókörében, többek között Spanyolországban, Olaszországban és Kelet-Európában. Ezen kívül a Sun European beruházásokat tervez a CNC egzotikus gomba gyárának bővítése érdekében.