Takaróföld, CNC, Legro, CACing, casing soil

Módszer a jobb takaróföld átszövetésért: a CAC-ing technika

A CAC-ing (ejtsd: keking – C.A.C.: Compost Added at Casing) egy igen elterjedt technológia a csiperkegomba termesztésben. A lényege, hogy a takaróföldhöz a takaráskor kis mennyiségű 3. fázisú, átszövetett komposztot keverünk. A módszert az 1960-as években fejlesztették ki Írországban és először MacCanna és Flanagan írta le.

Előnyök

A CAC-ing technológia alkalmazásának számos előnye van, ezek közül az alábbiak a legfontosabbak:

  • A takaróföldet a micélium lényegesen gyorsabban szövi át és nincs szükség borzolásra.
  • A takaróföldet egyenletesen borítja a gomba micéliuma, ami egységesebb méretű és minőségű gombát biztosít a termesztés során.
  • Az első hullám megjelenése 3-4 nappal korábban várható, az így lerövidülő termesztési idő több termésciklus indítását jelenti éves szinten. Az így nyert idő a hozzáadott komposzt mennyiségével arányos.
  • Ez a módszer határozottan magasabb termésátlagot ad, mint a hagyományosan takart, borzolt termőágy.

Hogyan csináljuk?

A CAC-ingelés során nagyon fontos, hogy a felhasznált komposzt megfelelően átszövetett legyen és természetesen mentes legyen mindenféle kórokozótól és fertőzéstől. A gyakorlatban a bekeverésre kerülő komposzt mennyisége 250-500 gramm négyzetméterenként (a takaróföld minőségétől függően). A tapasztalatok alapján nincs értelme nagyobb mennyiséggel dolgozni, mert a túlzásba vitt komposzt hozzákeverése gátolhatja a micélium növekedését. Nagyon fontos, hogy a komposztot egyenletesen keverjük el a takaróföldben. A legegyszerűbb módszer, ha a már letakart ágyás tetején egyenletesen elterítjük a komposztot és úgy keverjük bele a takaróföldbe. Amennyiben túl sok komposzt kerül a takaróföldbe, vagy helytelenül öntözünk és a takaróföld megkeményedik, összeáll, úgy borzolással még javíthatunk a helyzeten. A módszer rizikója a fertőzésveszély. Hátránya, hogy a bekeveréshez használt komposztban esetleg jelen levő versengő vagy parazita (elsősorban Trichoderma – zöldpenész fajok) penészek miatt nagyobb a fertőzésveszély. A szabad szemmel még nem látható, de már fertőzött zsákból több zsákot is meg lehet így fertőzni (Geösel).

További fontos jótanácsok

  • Mindig a komposzt csíra fajtájával megegyező fajtát használjunk a CAC-inghez.
  • Ne használjuk fel túlmelegedett komposztot.
  • A komposztból ki kell szedni a fekete átszövetetlen, vagy kiszáradt darabokat. Ezek nem alkalmasak a CAC-ingelésre.
  • A kezelést megelőzően alaposan ellenőrizni kell, hogy a felhasználásra kerülő komposzt mentes a kártevőktől és kórokozóktól, pl. fonálférgektől.
  • A CAC-ing közben fokozottan kell ügyelni a higiéniára.

A csíragyártók többsége a fentihez hasonló művelethez ún. takaróföld-csírát is forgalmaz, ennek a használatát szintén CAC-ingnek hívjuk. Ez az anyag a takaróföldhöz hasonló összetételű és át van szövetve a csiperke micéliumával. 30 liter takaróföld-csíra kb. 150 m2 termesztőfelszín kezelésére elegendő. Ez a speciális anyag felgyorsítja a takaróföld átszövetést, így az első hullám már a 16-18. napon szedhető. Előnye, hogy a takaróföld csíra garantáltan fertőzésmentes, (ezt a gyártó garantálja) így a használata biztonságos, viszont drágább, mint a komposzt bekeverésével végzett CAC-ing.

A témával kapcsolatos további hasznos publikációk:

  • Geösel András – Szabó Anna: Korszerű Gombatermesztési Technológiák
  • A Study of Compost Added to a Casing Technique in Agaricus bisporus Cultivation from Phase III Bulk Compost – Diego Cunha Zied1 and Marli Teixeira Almeida Minhoni
  • Mushroom Cultivation – Peter Oei