mushroom compost recycling program waste hulladékok gombatermesztés

Gombatermesztési hulladékok hasznosítása innovatív módon

Egy spanyol kutatási projekt (Go Champlast) a körkörös gazdaság alapelveinek megfelelően a gombatermesztési hulladékok innovatív és fenntartható termékekké alakítását kívánja elérni. A projekt során a gombatermesztésből származó letermett gombakomposztból és komposztálható fóliákból bioszenet állítanak elő a jelenlegi fosszilis termékek helyettesítésére.

Spanyolország Európa harmadik legnagyobb gombatermesztője. La Rioja régióban évente mintegy 74.000 tonna gombát termelnek, ami a spanyol nemzeti termelés 46%-a és a teljes európai termelés 8%-a. Így a kutatási programnak helyet adó termelési körzet jelentős tapasztalatokkal bír a gombatermesztésben.

A gombatermesztés végére a gombaszubsztrátum (komposzt) elhasználódik, tovább nem alkalmas gombák gazdaságos kinevelésére. A termesztőknek komoly kihívást jelent ennek a hulladéknak az ártalmatlanítása. Ráadásul a gombatermesztésben jelenleg használt fóliákat is nagyon költséges újrahasznosítani. Az ágazatban évek óta egyértelmű, hogy egyre nagyobb szükség van a gombatermesztésből származó szerves hulladékok újra-felhasználására. A műanyag hulladék ártalmatlanítása szintén fontos feladat, hogy minimalizálni lehessen a gombatermesztés környezeti gazdasági hatásait.

Spanyol kutatási program

A Go Champlast kutatási projekt azzal a céllal jött létre, hogy megoldást kínáljon a gombatermesztés fenntarthatósági problémáira a hulladék kibocsátás csökkentésével és hasznosításával. A kutatási program két innovatív megoldást javasol. Az első egy új összetételű komposztálható fólia, amely a gombatermesztésben jelenleg használt fosszilis eredetű műanyag fóliát helyettesíti. A második egy bioszén előállítását foglalja magában a letermett komposztból és más gombamaradványokból. E terméknek köszönhetően csökkenteni lehet a tőzeg, mint takaróanyag használatát. A bioszenet várhatóan olyan műtrágyaként használják majd, amely segít a termés javításában, így növelve a mezőgazdasági ágazat versenyképességét és jövedelmezőségét.

A projekt keretében továbbá illóolajokat vonnak ki különböző aromás növényekből, például borsmentából, oregánóból, mentából, kakukkfűből stb., hogy a patogén gombák ellen védekezzenek a gombatermesztésben.

Résztvevők

A La Rioja, Navarra és Aragónia komposzt- és gombatermelők szakmai szövetsége (ASOCHAMP) a CHAMPLAST munkacsoport képviselője és koordinátora. A szövetség a La Rioja-i Gombatechnológiai Kutatóközponton (CTICH) keresztül végzi a kutatásokat. Az AIMPLAS, a Műanyagtechnológiai Központ a projekt technikai koordinátora. Az Ingelia és a SAV vállalatok szintén részt vesznek a projektben.

Miért fontos ez a kutatás?

A projekt várható eredményeinek nyilvánvaló előnye, hogy javítja a gombatermesztő vállalkozások jövedelmezőségét, mivel csökkenti a szerves hulladékok kezelésével kapcsolatos költségeket. Emellett diverzifikálja az üzleti tevékenységüket olyan korszerű anyagok kifejlesztése révén, mint a komposztálható fólia és a bioszén, amelyeket közvetlenül ipari méretekben lehet később hasznosítani.

A Go Champlast projekt hozzájárul a gombafarmok környezeti, társadalmi és gazdasági fenntarthatóságának javításához. A letermett gombakomposzt gyűjtése és kezelése olyan magas hozzáadott értékű termékek előállítása érdekében, mint a bioszén, elősegíti az erőforrások hatékony felhasználását. Csökken a hulladék ártalmatlanítására használt mezőgazdasági földterület nagysága, és minimálisra csökken a kellemetlen szagok, a vizuális hatások, a kimosódás és az üvegházhatású gázok kibocsátása formájában jelentkező környezeti hatás.

A projekt során felhasznált anyagok teljesen természetes, komposztálható termékek, amelyek nem jelentenek negatív hatást az emberi egészségre vagy a környezetre. A bioszén előállítását pirolízissel végzik, hogy olyan szerves szénforrást kapjanak, amely csökkenti a mezőgazdasági felhasználás során a fitotoxicitást. Emellett javítja a talajban a tápanyagok és a víz adszorpcióját. Ennek a bioszénnek a használata így segíthet abban, hogy a gombatermesztők a jelenleg használt takaróföldeket lecserélhessék modernebb takaróanyagokra, melyek jobban hasznosítják a vizet és a tápanyagokat.

A növényi biopeszticidek aromás növényekből történő előállítása hatékony, környezeti szempontból fenntartható alternatívát nyúj. Várhatóan kiválthatja a gombatermesztésben előforduló kórokozók ellen használt kémiai növényvédő szereket.

EU-s forrásból

Ezt az innovációs projektet a Mezőgazdasági Termelékenység és Fenntarthatóság Európai Innovációs Szövetségének (AEIP-Agri) operatív csoportjai finanszírozzák a Nemzeti Vidékfejlesztési Program keretében. A teljes költségvetés 599 640 Euró, amiből az Európai Unió 596 368 Eurót finanszíroz.