Import gombát foglalt le a NAV

Nyolc tonna jelöltelen gombát próbáltak behozni külföldről Rajkánál Magyarországra: azt tervezték, átcímkézik. Magyar áruként akarták értékesíteni egy üzletláncnak. A szakemberek lefoglalták és megsemmisítették.

„Előretolt mélységi ellenőrzést” tartottak a kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai Rajkánál, melynek során az egyik kamionban 8 tonna jelöletlen étkezési gombát találtak. Erről értesítették a szakhatóságot, akik szintén megvizsgálták az árut.

Pongrácz Attila megyei növény- és talajvédelmi igazgató elmondta: zár alá vették a terméket. Kiderült: az egyik európai uniós országból érkező jármű magyar átvevőhöz tartott, aki felcímkézés után hazai termékként az egyik külföldi érdekeltségű magyarországi üzletláncnak adta volna el. Ott akciós áruként került volna a polcokra.

„Tervüket azonban keresztülhúztuk: a kamiont üresen visszaküldtük indulási helyére, s az „üzengetések” ellenére a gombát a sashegyi lerakóban szerdán megsemmisítettük. Ezt tesszük a jövőben is minden jelöletlen, lefoglalt áruval.” – mondta el az igazgató

Forrás: Kisalföld.hu