Farmlátogatás Lengyelországban

A 15. Lengyel Gombanapok kapcsán lehetőségünk nyílt néhány hete betekintést nyerni Poznan környékén néhány csiperkegomba termesztő farm mindennapjaiba. Vendéglátónk szervezésének köszönhetően 3 farmot nézhettünk meg.

Az első gombafarm egy családi vállalkozás, a tulajdonos a 90-es évek elején kezdett gombatermesztéssel foglalkozni Sielinko község határában, akkor még zsákos technológiával. Jelenleg már 60 főt foglalkoztat. A 2000-es évek elején polcokat szereztek be, amelyen a helyi Agrocoop szövetkezet blokkos komposztját használták. Néhány éve álltak át a Hajduk cég IV. fázisú, polcos komposztjára, ami egyedülálló technológiával működik. A komposzt „göngyöleggel”, a gombatermesztő monogramjával díszített polcokon CAC-ingelve, takarva érkezik a termesztő telephelyére. A polcok egyszerű mozgatásának köszönhetően a betermelés alig több mint fél órát vesz igénybe, erről mi is meggyőződhettünk.

A polcokon egy tálca 3 m2-es felületet jelent, 1 m2-en mintegy 86 kg komposzt van, azaz egy tálca kb. 250 kg komposztot jelent, mintegy 180 zl (40 Eur) áron, szállítási költség nélkül. Ez a komposzt nagyon aktív, ezért sokkal több öntözést igényel, mint más alapanyagok, az első 4 nap alatt a betermelést követően mintegy 24-28 liter víz kijuttatását igényli négyzetméterenként. A termés az első hullámban átlagosan 18 kg/m2, a másodikban 11 kg/m2, a harmadik hullámban 3 kg. A farm tulajdonosa egy speciális polcmosó berendezést is készített, amivel a Hajduk polcok tisztítását tökéletesen el lehet végezni.