Hesszeni Gombanap Svájcban

A Hesszeni Gombatermesztők Szövetsége minden évben megrendezi tagjainak és érdeklődőknek szakmai rendezvényét a Hesszeni Gombanapot. Idén a házigazda Patrick Romanens volt, aki 1986 óta fogalakozik a shii-take gomba termesztésével. A Romanens Pilz GmbH. üzemlátogatást követően érdekes szakmai előadásokat hallhattak a résztvevők.

A Romanens Pilz gombatermesztő üzemben jelenleg két gombakultúra termesztésével foglalkoznak: a shii-takevel és az ördögszekér laskagombával. Elmondható, hogy mindkét faj termesztése nagyüzemi módszerrel történik, kiváló eredmények mellett. Patrick Romanens saját fejlesztése a szubsztrátum előállítás technológiája és termesztéstechnológia is. A szubsztrátum alapanyagokat egy kettős falú tartályban sterilizálja (100 °C, 6 óra), majd a teljesen steril oltófülkében oltja be a gomba szaporítóanyaggal. A shii-take gomba estében különböző keményfa apríték, kukorica és olajos magok keveréke szolgál a szubsztrátum alapanyagául, az ördögszekér laskagomba számára pedig fűrészporból készíti a táptalajt, amit szintén olajos magokkal dúsít. Az alapanyaggyártás hetente 9 tonna mennyiségben történik. A shii-take gomba termesztéséhez henger alakú 9 és 13 kg-os blokkokat készítenek, amiket az átszövetést követően egy speciális termesztő állványra függesztenek fel olyan módon, hogy a szedés közben a blokkok forgathatóak, ezzel jelentősen egyszerűsítve a termőtestek elérését. Általában két termőhullámot várnak meg 25%-os terméseredmény mellett, a heti termés 800 kg.

Foto: Somosné Dr. Nagy Adrienn

Az ördögszekér laskagomba termesztét Patrick Romanens saját tapasztalata szerint a Távol-Keleten kell megtanulni. Az Európában honos gyakorlat szerinte nem célravezető, ezért is váltott. A fűrészpor alapú szubsztrátumon, ami 3 kg tömegű, takarás nélkül termeszti az ördögszekér laskagombát, biztató eredmények mellett. A termésátlag jelenleg 18% körül van, és az üzem hetente 600 kg ördögszekér laskagombát értékesít.

Partick Romanens saját dúsítási módszeréhez rengeteg kísérletet, vizsgálatot végzett el és értékelt ki. Vizsgálta a lenmag, a búzakorpa, a szójaliszt, a lucernakorpa hatását önmagában és különböző kombinációkban. Tapasztalati szerint leggyorsabb és legerősebb a micélium növekedés a lenmagliszt esetében tapasztalható, második az egész lenmag, és harmadik helyen a lenmag búzakorpa szerepel.

Foto: Somosné Dr. Nagy Adrienn

A termésmennyiségek szempontjából is a lenmag (5 és 10% esetében egyaránt) a legjobb hatású, képes megkétszerezni a szedhető gomba mennyiségét. A 10% lenmag hatására azonban a gombakalap mérete (tömege) csökken. A kukorica dúsítással kapott terméseredmények némileg elmaradnak a lenmagtól, azonban a gombakalap méretét nem csökkenti, továbbá a lenmagnál olcsóbb, így a lenmag é kukorica keveréke szolgálja legjobban a shii-take termesztést.

A gombanapon nemcsak német, hanem holland, lengyel, cseh és magyar gombatermesztők is részt vettek. Ez a rövid, de annál hasznosabb szakmai rendezvény jó példája a gombatermesztés sikeres rendezvényeinek.

Szerző: Somosné Dr. Nagy Adrienn, Pilze-Nagy Kft.