Lejárt gombakonzerv a határon

Egy magyar forgalmi rendszámú teherautó 22 ezer kilogramm, összesen 43 ezer darab gombakonzervet akart behozni az országba, a szállítmány szavatossági ideje azonban lejárt.

Vámosok nyitották fel a Horvátországból érkezett kamiont. A rakomány 43200 darab, mintegy 22 tonnányi kínai gombakonzerv volt. Az ellenőrzés során kiderült, hogy a szavatossági idő lejárt 2009. decemberében – mondta Turcsányi Zoltán pénzügyőr-százados.

A szállítmány egy amerikai feladótól Horvátországból indult, és egy magyarországi cég volt a címzettje. Az árut minden bizonnyal hazai piacra szánták, erre utal a magyar címke is. Azt azonban még nem tudni, hogy hol ragasztották fel a dobozokra.

A konzervek darabja 14 forint 60 fillérért jött be, a 43 200 darab forgalmi értéke a piacon közel 20 millió forint. A helyszínre kirendelt szakértő megállapította, hogy a szállítmány a egészségre veszélyes, ezért azt jegyzőkönyv felvétele mellett lefoglalta és elrendelte a lejárt minőségű termék megsemmisítését. Ennek költségét, a több mint hárommillió forintot a megrendelővel fizettetik majd ki.

Az udvari vámhivatal rossz minőségű termék forgalomba hozatalnak előkészülete miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a mohácsi rendőrkapitányságnál.