Nagy gombaüzlet készül Bedőn

Naponta 4 tonna csiperkegomba termelésére alkalmas, 8 gombaházból álló termesztőtelepet fejleszt egy román-magyar vegyesvállalat a Hajdú-Bihar megyei Bedőn. Részben saját forrásból, részben pályázati támogatásból hoznak létre csiperkegombát termesztő telepet Bedőn. A Bedeu Champignons Kft.-nél napi négy tonna gombát állítanak majd elő.

A román–magyar vegyesvállalat (melynek tulajdonosa felerészben Eszenyi Antal polgármester, felerészben pedig egy román befektető) 240 milliós beruházás keretében nyolc gombaházat magába foglaló termesztőtelepet alakít ki a hátrányos helyzetű, határ menti településen, ahol húsz embernek adnak munkát. A területen most van folyamatban a régészeti feltárás.

Kerecsendről érkezik a szaporítóanyag, a termés egy részét a kerecsendiek átveszik tőlünk, de Romániában és Dél-Magyarországon magunk is teríthetjük az árut – mondta a Hajdú-Bihari Napló érdeklődésére a település első embere, hozzátéve, hogy reményeik szerint szeptemberben már kezdődhet a termelés. A fejlesztéshez kapcsolódóan kertészképzést is terveznek.
Tizenhét ember kapna gyakorlati képzést, végzés után pedig nálunk találnának munkát. A kapcsolódó projektre a pályázatot benyújtottuk, reméljük, sikerrel járunk – jelentette ki Eszenyi Antal.

Forrás: Hajdú-Bihari Napló