Technológiaváltással megduplázható lenne a magyar gombatermelés

A magyar gombatermelés akár a duplájára is növekedhetne, ha a termesztésnél a jelenleginél korszerűbb technológiát alkalmaznának – jelentette ki Mutsy Árpád, a Bio-Fungi Termelő és Kereskedelmi Kft. igazgatója az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának ülésén.

A bizottság tagjai tájékoztatót hallgattak meg a gombatermesztés fejlesztésének lehetőségeiről. Mint elmondta: a világon mintegy 6 millió tonna gombát termelnek évente, ebből Európában 1,2 millió tonnát. Magyarország az európai termelés mintegy 2 százalékát adja, 24-25 ezer tonnát termel. A magyar termelés egy évtizede még 35 ezer tonna körül mozgott. Mutsy Árpád szerint a visszaesés elsődleges oka, hogy a magyar termelők nem korszerűsítették a termelési technológiát. Szerinte ezen kellene változtatni új termelési eljárások alkalmazásával.

A Bio-Fungi vezetője Lengyelországot hozta példaként, ahol pár év alatt megháromszorozták a korábbi évi 80 ezer tonnás termelést. Most évente 240-260 ezer tonna gombát állítanak elő egy Hollandiából származó technológia segítségével. A fejlesztés szükségességével egyetértett Font Sándor (Fidesz), a bizottság elnöke. Jelezte, hogy a testület kertészeti albizottsága szélesebb összefüggéseiben is megvizsgálja a magyar gombatermesztés helyzetét, külön ülésen foglalkozik a közeljövőben a témával.

Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a „gombaipar” Magyarországon többszereplős gazdasági terület, meg kell vizsgálni a valamennyi érintett álláspontját – írja az MTI.