Egyre gyakoribb a szarvasgomba lopás

Csaknem százezer forint értékű szarvasgombát loptak egy erdőből Kunhegyes határában azok a tolvajok, akiket egy ellenőrzés során fogtak el a rendőrök. A négy jászladányi férfi igazoltatása során kiderült, egy kutyát vittek magukkal, hogy az állat segítségével megtalálják a felszín alatt termő értékes gombát.

Ezzel a módszerrel végül több mint két kilónyi szarvasgombát sikerült összegyűjteniük, amelynek értéke az elsődleges becslések szerint 90.000 forint. A rendőrség vizsgálja, hogy a négy feltételezett tettes a lopás mellett követett-e el természetkárosítást.

A szarvasgomba gyűjtését a jelenleg hatályos erdőtörvény szigorú feltételekhez köti. Aki nem saját tulajdonú, vagy bérelt területen engedély nélkül, tiltott módszerrel, illetve időszakban végez ilyen tevékenységet, az bűncselekményt követ el.

Az új jogszabály életbe lépése óta nem ez volt az első szarvasgomba lopásos eset. Júniusban több százezer forint értékű szarvasgombát zsákmányolt az a tolvajbanda, aminek tagjait Kengyel közelében érték tetten. A társaság tagjai két kutyával az erdőgazdálkodó engedélye nélkül indultak el szarvasgombát szedni a község határában lévő erdőbe.
A terület egy részét feldúlva körülbelül öt kilónyit sikerült összegyűjteniük a rendkívül értékes, ínyencségnek számító gombából. Miután megzavarták őket, menekülőre fogták, és eközben szétdobálták – az elsődleges becslések alapján mintegy negyedmillió forint értékű – zsákmányukat. Mind az öt elkövetőt elfogták és előállították.