A spenótot mindig valamilyen jobb fajta zsiradékkal készítem, például a bacon zsírjával vagy vajjal. Ezek a zsírok segítik a spenótban lévő ásványi anyagok felszívódását a szervezetben, illetve az antioxidáns zsírban oldódó vitaminok kiváló forrásai. Zsiradék nélkül a szervezet sokkal kevesebb ásványi anyagot képes felvenni, ezért mindig ajánlatos a leveles zöldségeket egy kis zsiradékkal megbolondítani.
Hozzávalók:
½ kg (bio)spenót
8 szelet bacon
1 nagy fej hagyma
3 közepes méretű portobello gomba
1 keményre főtt tojás
Elkészítése:
- Mossuk meg a spenótot, szárazzuk le, majd tegyük félre.
- Egy serpenyőben süssük meg a bacon-t, majd egy papírtörlőre téve hagyjuk lecsöpögni a zsírtól. A bacon zsírját hagyjuk a serpenyőben, mert ez lesz az ételünk alapja.
- Vágjuk föl a hagymát apró darabokra.
- Tisztítsuk meg a gombákat majd szeleteljük fel.
- Ezt követően a serpenyőben maradt bacon zsírjában pirítsuk meg a hagymát majd vegyük ki a serpenyőből.
- Tegyük bele a gombát a serpenyőbe és addig pirítsuk, míg barnulni nem kezd. (a sütés során a gomba valamennyi vizet enged, ez megakadályozza, hogy nagyon megpiruljon) Miután megpirult, a gombát is helyezzük át egy tálba, akár együtt a hagymával.
- A spenót következik, tegyük a serpenyőbe és folyamatosan kevergetve pároljuk, amíg meg nem fonnyad. Kb. 5 perc után lesz jó.
- Ezután tegyük át a szűrőbe és hagyjuk lecsepegni.
- Ha lecsepegett, tegyük vissza a serpenyőbe a hagymával és gombával együtt, keverjük össze, majd helyezzük rá a bacon-öket.
- Tálalás előtt főtt tojás karikákkal díszíthetjük a tányérokat.
Az öntet hozzávalói:
4 evőkanál extra szűz olívaolaj
2 evőkanál balzsamecet
2 teáskanál dijoni mustár
1 teáskanál tengeri só
Ötlet az öntethez: Az öntet hozzávalóit egy befőttesüvegben is összekeverhetjük, tegyük rá a tetejét és rázó mozdulatokkal mixeljük, amíg megfelelő nem lesz az állaga.
Forrás: http://realfoodforager.com