Gyors, könnyű leves, ideális vasárnapra, ha nincs elég idő főzni.
Hozzávalók
- 1 evőkanál vaj
- 13 dkg karikára vágott sárgarépa
- 7 dkg vékony karikákra vágott zöldhagyma
- 1 teáskanál fokhagyma, fokhagymatörőn áttörve
- 1/2 teáskanál só
- 1/4 teáskanál szárított kakukkfű vagy oregano
- 1/4 teáskanál őrölt feketebors
- 70-80 dkg szeletelt fehér csiperke
- ½ liter zöldségalaplé
- 2,5 dl fehérbor vagy víz
- 3,5 dl zsírszegény tej
Elkészítés:
Először is olvasszuk meg a vajat egy nagy nyeles serpenyőben, közepes lángon, majd adjuk hozzá a sárgarépát, a hagymát, fokhagymát, sót, kakukkfüvet és borsot. Gyakori kevergetés mellett addig pároljuk, míg a hagyma barnulni nem kezd, kb. 5 percig. Ezután adjuk hozzá a gombát, a zöldségalaplét és a bort, forraljuk fel, majd főzzük egy percig. Egy lyukas kanál segítségével vegyünk ki annyi zöldséget, ami egy 2-3 decis csészében elfér, majd tegyük félre.
együk át a leves felét a serpenyőből egy konyhai robotgépbe, pürésítsük, majd az így kapott pürét tegyük egy tálba. Ezt ismételjük meg a maradék zöldségkeverékkel, majd helyezzük vissza az összes pürét a serpenyőbe. Keverjük bele a tejet és a félretett zöldséget. Lassú tűzön főzzük, amíg át nem melegszik, kb. 5 percig. Tálalás előtt tehetünk rá vékony karikákra vágott zöldhagymát.
Tipp: ha szeretnénk időt nyerni, készítsünk dupla adag levest és a felét fagyasszuk le. Egy későbbi alkalommal nagyon jól jöhet.
Forrás: Mushroom Council and mushroominfo.com