lengyel gomba, magas önköltség

Egységben az erő – dübörög a lengyel gombaipar

A számok ismeretében Lengyelország Európa legnagyobb gombatermelő országa. Egyben a világ legnagyobb gombaexportőre is, ha figyelembe vesszük, hogy a megtermelt gombát mekkora százalékban sikerül exportálniuk. A lengyel gombaipar méreteit jelzi, hogy az európai 1 millió tonnás gombatermelés több, mint 1/3-át, 330 ezer tonnát Lengyelország állít elő. A lengyel gomba nem csak a hazai piacon, hanem jelentős exportpiacokon is jelen van: Franciaországban, Németországban, Nagy-Britanniában, Svédországban, Norvégiában, Görögországban és az embargót megelőzően Oroszországban. Ezt a piaci helyzetet egyetlen nagyon fontos helyzetnek köszönhetik: idejében történt a technológiai váltás Lengyelországban és megfelelő mértékben sikerült az uniós forrásokat felhasználniuk.

Kiváló példa erre a 2009-ben alakult „Spółka Pieczarka Centrum” nevű szövetkezet, ami 7 nagy lengyel gombatermelőt integrál. A lódzi régióban alakították ezt a termelői csoportot, a létrehozásának fő célja az volt, hogy elkerüljék a párhuzamos beruházásokat és együtt pályázzanak az uniós pénzekre, biztosítva ezzel a közös termelő, feldolgozó eszközöket. Az általuk megpályázott és kivitelezett beruházás teljes értéke meghaladja a 20 millió zlotyit (1,5 milliárd Ft).

Az EU támogatás, így szövetkezetként pályázva meghaladja a 75%-ot, a termelői csoport tagjai pedig saját megtakarításaikból és hitelekből fedezték a maradék 25%-ot. A gombatermelők saját termesztőházaikból származó gombát a támogatásból létrehozott közös logisztikai egységben hűtik, tárolják és csomagolják. A csomagoló napi kapacitása kb. 60 raklap, azaz 20 tonna. A projekt magába foglalja a logisztikai raktár építését, a válogató és csomagoló berendezések vásárlását, illetve a gomba szedéséhez, termeléséhez szükséges eszközöket.

Az integrációban létrejövő teljes termesztő felület 28.000 m2. A termelői csoport 2012-ben 2000 tonna gombát forgalmazott, 2014-ben az értékesítési volumen már meghaladta a 7000 tonnát, a heti értékesítés több, mint 120 tonna. A szövetkezet fehér- és barna csiperkegombát (20-120 mm-es méretben), illetve laskagombát termel, 25 különböző termékkel képesek vevőiket ellátni.

Lengyelországban 26 (!) gombatermesztéssel foglalkozó termelői csoportot tartanak számon, ez egy hatalmas fegyvertény a lengyel gombaipar számára. Az ágazat sikere a fogyasztási adatokon is jól látszik, a néhány évvel ezelőtti 0,8 kg/fő/év gombafogyasztás most 1,4 kg/fő/év.