Gombatermesztő szociális vállalkozás Brüsszelben

A szociális vállalkozás egy mozgalom, amely az egész világon terjedőben van, Európában az aktív népesség 6%-át éri el. A név elég megtévesztő, de gyakorlatilag azokat a vállalkozói tevékenységeket értik alatta, ahol a cél inkább valamilyen társadalmilag kívánatos cél elérése, és nem a profit maximalizálása. Elsőre elképzelhetetlennek tűnik a 6%, de a számítás során ide értik gyakorlatilag az összes alapítványt és egyesületet is. A példa ragadós, így a klasszikus nagyvállalatok is újragondolják az üzleti modelljüket. Ez a szemlélet számos szektorban jelen van, különös tekintettel a körkörös gazdaságra.

William Berger egy brüsszeli szociális vállalkozásnak, a Permafunginak dolgozik. Havonta másfél tonna kávézaccot gyűjt össze kerékpáron nyolc étteremből, amin aztán gombát termesztenek. A használt gombazsákok tartalmát – vidékre szállítják, ahol trágyaként használják a mezőgazdaságban. A projekt másik érdekes vonása, hogy alacsony végzettséggel betölthető munkahelyeket teremt, amelyeket mégsem lehet más országba kiszervezni.

– Ez a projekt megtanított felelősséget vállalni, megerősítette az önbizalmamat, így már nem félek szóba elegyedni az emberekkel – mondja Berger. A Permafungi másfél éve indult, ma hat embernek ad munkát. Az alapítók most a termékskála kiszélesítésén gondolkoznak.

– A gombafonálból kiindulva készíthetnénk szigetelőanyagot. A kávézaccnak is vannak másfajta felhasználási irányai, például lehet belőle szappan – mondja Martin Germeau, a PermaFungi társalapítója. – Nem az a céiunk, hogy óriási gombatermesztővé váljunk, hanem az, hogy más szociális vállalkozásoknak segítsünk ilyen gombatermesztő telepek elindításában. Brüsszelben ötezer tonna kávézacc keletkezik évente, ezen évente ezer tonna laskagombát lehetne előállítani helyben. A szociális vállalkozási modell nagyon ígéretesnek tűnik, különösen a körkörös gazdaságban. A közösségi finanszírozás kifejezetten alkalmas finanszírozási forma ilyen projektekre.

– Az emberek egyre inkább értelmes dolgokra akarják fordítani a pénzüket és a munkájukat – magyarázza a jelenséget Loïc Van Cutsem, az Oksigen.eu nevű szociális vállalkozásokat támogató szervezet egyik menedzsere. – A közösségi finanszírozás megfelelő eszköz, hiszen lehetővé teszi, hogy közvetlenül támogassák ezeket a társadalmi vállalkozásokat. Azt is érdemes megjegyezni, hogy Európában egyre több ország kifejezetten segíti a a szociális vállalkozások indítását tanácsadással, illetve a finanszírozás terén is.

Forrás: EuroNews