Németország: gombából félig önellátó

A Német Gombatermesztők Szövetsége (BDC) becslése szerint az idei német gombatermelés kb. 67.000 tonnára várható (ebből 60.000 tonna friss piacra és 7.000 tonna feldolgozásra kerül). Ez azt jelenti, hogy a tavalyi 2014-es évvel összehasonlítva kb. 3.000 tonnával nagyobb lesz a német gombaipar teljesítménye. Michael Schattenberg, a BDC elnökének a Potsdamban tartott 67. éves összejövetelén elhangzott előadása szerint 2016-ig további növekedés várható. „A csiperkegomba fogyasztás terén hamarosan elérjük az 50%-os önellátást és ahogyan tapasztaljuk a német termékek egyre népszerűbbek a fogyasztók körében” – mondta előadásában. Összehasonlítva, általánosságban a zöldségféléknek csak 38%-a német termelésű, kivéve a káposztát, ami teljes mértékben Németországban terem.

Annak ellenére, hogy egyre nehezebb a német gombatermelők helyzete, még versenyképesnek tartják magukat a piacon. A minimálbérekre vonatkozó szigorítások, a növekvő papírmunka a növekvőenergiaárak és a német megújuló energia törvény által kirótt pótdíjak jelentős terhet és versenyhátrányt jelentenek a cégeknek más Nyugat- és Kelet-európai országok termelőivel szemben. További problémákat jelenthet a napirenden lévő új trágyakezelési szabályozás.
A BDC ebben az évben sikeres marketinget valósított meg az idei évben: a megjelenés a gombanapokon és a számos főzőshow nagyon népszerű volt. Legközelebb a BDC 2016-ban jelenik meg a berlini nemzetközi zöld héten a Kertészetek Központi Szövetségével (ZVG) együtt.
Forrás: FreshPlaza