Aspergillus

Üzemanyagtermelő gombát fedeztek fel

Washingtoni tudósok kidolgoztak egy eljárást, ami során feketepenész tenyészetekben a repülőgépek számára felhasználható üzemanyagot állítanak elő. Ez a gomba teljesen közönséges, szinte minden korhadó növényen, avarban megtalálható. Az előrejelzések szerint ez a típusú bioüzemanyag 5 éven belül gazdaságosan termelhető lesz.

A gomba, ami központi szerepet játszik a folyamatban Aspergillus carbonarius (ITEM 5010) névre hallgat. Ez a gomba képes szénhidrogének előállítására, ami légi közlekedésben felhasználható üzemanyaggá finomítható. A bioüzemanyagok termelését hatalmas üzletnek tartják a természetes eredetű, fosszilis szénhidrogén készletek várható kimerülése és a kitermelési költségek folyamatos emelkedése miatt. A bioüzemanyagokat minden esetben eddig valamilyen biomassza, például kukorica átalakításával, fermentálásával történt.

A szénhidrogének termeléséhez a feketepenész különböző növényi, mezőgazdasági hulladékokat (zabliszt, szalma, kukoricaszár) emészt meg és alakít át. A gomba egy speciális enzimrendszerrel rendelkezik, ami képes az ezekben a növényi hulladékokban megtalálható szénhidrátokat, cukrokat szénhidrogénnél alakítani. Ennek pontos feltárása érdekében a kutatók nagyon részletesen, molekuláris szinten igyekeztek feltárni a ennek a gombafajnak a „működését”.

A kutatócsoportot Birgitte Ahring vezeti, aki elmondta: „penészgombákat használni bioüzemanyagok termelésére úgy tűnik sokkal jobb módszer, mint más mikroorganizmusok esetében tapasztaltuk korábban. Ez az Aspergillus faj ugyanis számos kémiai átalakítási lépést képes saját enzimrendszerével elvégezni, többek között olyanokat is, amihez korábban bonyolult kémiai módszerekre volt szükség. A gombákat használni bioüzemanyagok létrehozására az alacsony előállítási költség miatt egy forradalmi lehetőség.”

A kutatók most azon dolgoznak, hogy optimalizálják a gombatörzs szénhidrogén termelését és genetikai módosítás segítségével javítsák a kémiai átalakítási lépések hatékonyságát. A kísérletek során találtak olyan törzseket, amelyek jelentősebb szénhidrogén termelésre képesek, ezeket a törzseket kívánják tovább fejleszteni.

A kutatást a Washingtoni Állami Egyetem irányítja, a kutatást összefoglaló cikk a Fungal Biology című folyóiratban jelent meg, „Production of hydrocarbons by Aspergillus carbonarius ITEM 5010” címmel.

Forrás: Digital Journal