Egyre többen járják a pécsi és a környékbeli erdőket

Egyre divatosabb szabadidős tevékenység Pécsett és környékén a gombászat – mondja Orbán Imre, a vásárcsarnokban működő gombavizsgálat szakértője. Baranya megye országos viszonylatban is több kiemelkedő termőhelyet mondhat magáénak, amelyeket most kezdenek felfedezni a fővárosi gombászok.

Orbán Imre szerint a megye legjobb adottságú területei között található a Bakonya és Bükkösd körüli erdők, valamint az Ormánság ártéri erdei főként Lúzsok, Adorjás és Lakócsa környékén. E termőhelyeken – tette hozzá – számos olyan gombafaj található nagy számban, amelyeket az országos szabályozás ritka megjelenésük miatt védetté nyilvánított, köztük többet nem is olyan régen, még 2013 októberében.

E termőhelyeket Orbán Imre szerint a klimatikus és mikroklimatikus viszonyaik teszik kiemelkedővé, ugyanakkor a fajgazdagságban az is szerepet játszik, hogy e területek félreeső helyeken, nagyvárosoktól távol találhatóak.

– Baranyai állapotokkal összevetve a Budapest melletti erdőségekben összehasonlíthatatlanul többen gombásznak, és egyesek válogatás nélkül nagy számban gyűjtik a különböző fajokat, amelyek között védett gombák is vannak – így a pécsi gombaszakértő.

Mint kiemelte, környékünkön a gombagyűjtés kulturáltan folyik, a pécsi vásárcsarnokban igen nagy hangsúlyt fektetnek a szakszerű gombaszedés népszerűsítésére, a szaktanácsadásra és a tevékenységet regulázó jogszabályok ismertetésére. A növekvő érdeklődésnek köszönhetően Pécsett teljes létszámmal indult idén alapfokú gombaismereti kurzus – ugyancsak Orbán Imre szakmai vezetésével.

A baranyai területek gombagazdagsága a fővárosi székhelyű Mikológiai Társaság figyelmét is felkeltette: az említett termőhelyekre tömbösített terepgyakorlatokat szerveznek a felsőfokú gombaismereti kurzusaikon résztvevőknek is az év folyamán.

Április végén, május elején pedig várhatóan beindul a szezon. Ekkor elsőként a kucsmagombák bújnak elő, majd őket követi a tövisalja gomba, a májusi pereszke, nyáron pedig a vargánya és a szintén ehető piruló galóca jelenik meg.

A gombagyűjtés esetében aranyszabály, hogy mindenképpen vizsgáltassuk be a leszedett egyedeket. Pécsett, a vásárcsarnokban erre hétköznaponként reggel 5 és 14 óra között, szombatok 5 és 13 óra, vasárnap pedig 17 és 19 óra között van lehetőség. A gombavizsgálat természetesen ingyenes.

Forrás: Pécsi Újság