Szarvasgomba lelőhelyekért indul a licit Baranyában!

Idén is megkezdődött a versenyfutás a legjobb szarvasgomba-lelőhelyekért a nemzetközileg is egyre elismertebb területen, Sellye környékén az Ormánságban.

Fél éve egy tajvani vevő 61 ezer dollárt, folyó áron számolva mintegy 15 millió forintot fizetett egy rekord nagyságúnak számító, közel két kilós fehér szarvasgombáért. A White Alba névre keresztelt becses darabot Olaszországban találták, azonban mint a hozzáértők mondják, az ár alakulásában a tömeg mellett sokkal meghatározóbb a minőség, mint a származási hely. Vagyis a rekord kapcsán beszélhetnénk akár ormánsági szarvasgombáról is, hiszen a Sellye környéki baranyai körzet egyre magasabban jegyzett a gyűjtők körében.

– Ezen a területen a drágább, keresettebb gombafajok közül kettő is megtalálható. Az elterjedtebb fekete mellett az itt termő fehér és az isztriai szarvasgombáért szívesen áldoznak nagyobb összegeket a vevők – mondja Molnár Tamás, a Mecsekerdő Zrt. Sellyei Erdészetének vezetője.

Mindezek alapján nem csoda, hogy – ahogy az utóbbi években már tapasztalható volt – idén is komoly versengés indult a legjobb gyűjtőterületekért. A kereslet megnövekedésével licitet írtak ki az induló áron 60 ezer forintba kerülő, két évre szóló gyűjtési engedélyért, aminek eredményeként alkalmanként milliós tételekig is elmentek az ajánlattevők.

Nem véletlen a megkülönböztetett figyelem. A szarvasgomba rendkívül értékes és keresett fűszer. Mint az erdészetvezető elmondta, itthon egy viszonylag szűk társaság hivatásszerűen járja az országot, gyűjti és kereskedik a gombával. Ezen kívül a profi gyűjtők és az erdészek is rendszeres járőrözéssel védik a területeket. A körültekintő védekezésre az illegális gyűjtők miatt van szükség. A terméknek jó, szezonálisan alakuló ára van. Fajtól és minőségtől függően a tarifa a kilónkénti száz-száztíz eurótól (33 ezer forint) akár több ezer euróig is (330–900 ezer forint) is elmehet.

A kutya is vizsgázik

Magyarországon nem egyszerű a szarvasgomba legális gyűjtése. A gyűjtőknek vizsgázniuk kell, de az európai gyakorlatban példa nélküli módon a segítőknek, azaz a kutyáknak is. Ezen kívül részletes gyűjtési naplót kell vezetni. A hazai szarvasgomba zöme – szakmai becslés szerint 95 százaléka – nyugat-európai piacokra kerül. Nagy fogyasztók az olaszok, a franciák, a németek és osztrákok, de utóbb kereskedők közvetítésével az óceánon túlra is eljutott már baranyai gomba. Úgy tartják, hogy a legjobb, ha a szedéstől számított 24–36 órán belül célba ér a szállítmány.

Forrás: BAMA.HU