Egy egzotikus gyümölcs kereskedő multi megveszi Kanada legnagyobb gombaipari cégét

Az egyik legnagyobb banán, ananász és dinnyeforgalmazó multinacionális vállalata a legnagyobb kanadai gombavállalat megvásárlásával bevásárolja magát a gombaiparba.

A Fyffes, aki Kanadában és az USA-ban értékesíti Fyffes, Turbana, Sol and Fresh Quest márkák alatt a termékeit április 1-jén jelentette be, hogy 145 millió dolláros áron megvásárolta a leamingtoni Highline Produce részvényeit és finanszírozza az adósságait.

Ezzel az üzletkötéssel a dublini székhelyű ír vállalat megszerezte a világ legnagyobb biogomba előállító és Kanada legnagyobb gombaipari cégét, aki 26,3 millió kg gombát forgalmaz évente. A legmodernebb termesztéstechnológiát alkalmazva működik a vállalat, fehér, barna és portobello gombát termesztenek rovar- és gombaölők alkalmazása nélkül, ami már általánosnak mondható a gombatermesztésben.

„Mi már jelen vagyunk modern gombafarmjainkkal Észak-Amerikában, de ezzel a megállapodással becsatlakozhatunk a friss mezőgazdasági termékek nemzetközi kereskedelmébe” – nyilatkozta Glenn Martin, a Highline ügyvezetője, aki a Fyffes berkein belül is a gombágazat vezetője lesz.

A Highline eladásainak 75%-át a lakossági ügyfelek teszik ki a nagykereskedelmi, vendéglátó-ipari és konzervipari megrendelők mellett. Jelenleg a vállalat éves árbevételének 35%-a az USA-ból származik.

„Ez a tranzakció tökéletesen illeszkedik a Fyffes stratégiai céljaiba, hogy a már meglévő három termékből álló portfóliót egy negyedikkel bővítsük egy sikerese, a kategóriájában jelentős integrátor felvásárlásával.” – nyilatkozta David McCann a Fyffes elnöke.

A Highline 1961-ben alakult 40 km-re délkeletre Windsortól, a második leamingtoni farmot 1985-ben építették, majd 2007-ben felújították. További már meglévő farmokat vásároltak Wellingtonban 30-kmre délre Belleville-től, 1990-ben Kingsville-ben, 15-kmre nyugatra Leamintól 2009-ben. A Highline, aminek jelenleg 1150 alkalmazottja van, a 90-es években építette fel Montrealban logisztikai központját, ahonnan Quebec-et és Atlantic Canadát látják el termékeinkkel.

Fyffes, aki 1888-tól üzletel banánnal, elsősorban Európában, Közép- és Dél-Amerikában, illetve Floridában működik. Európa vezető banánkereskedő cégének és a legnagyobb amerikai viasztök importőrének számít.

Source: AGCanada.com Network