immunrendszer stimulálás, shiitake, glükánok

Immunrendszer stimulálás gombakivonatokkal – új kutatás

Jó ideje ismert, hogy a termesztett és vadon termő gombák jelentős része tartalmaz olyan kémiai anyagokat, melyek képesek lehetnek pozitívan befolyásolni egészségünket, immunrendszerünket. Ezeket a gombákat különböző formában (frissen, szárítva, porként, kapszulázva stb.) az alternatív orvoslás évezredek óta használja. Az elmúlt években egyre több kutatás igazolja a gombák pozitív hatását. Ezek a kutatások tárják fel a háttérben zajló pontos élettani folyamatokat, az immunrendszer stimulálás folyamatát.

Az immunstimuláns hatásért a korábbi kutatások alapján az alfa- és béta-glükánok (speciális, gombákra jellemző poliszacharidok) felelősek. A gombából származó speciális kémiai szerkezetű glükánok legfontosabb hatása, hogy aktiválják az immunrendszer sejtes alkotóit (makrofágok, monociták stb).

Az ausztrál Griffith Egyetem kutatócsoportja az Integria Healthcare vállalat különböző gombából készült készítményeinek együttes hatását vizsgálta kísérleteiben. Joe Tiralongo, a kutatócsoport vezetőjének nyilatkozata szerint az egyes termékekről korábban már bebizonyosodott, hogy előnyösek az immunrendszer működése szempontjából. Most az is kiderült, hogy együttes hatásuk még jelentősebb.

A laboratóriumi szövettenyészeteken végzett kísérletekben három ismert gyógygomba vett részt. A pecsétviaszgomba (Ganoderma sp.), a shiitake (Lentinula edodes) és a bokrosgomba (Grifola frondosa) kivonatát használták fel. A legmagasabb glükántartalmú készítményekből készítettek egy koktélt. Ennek felhasználásával figyelték meg emberi makrofágokban a citokinek kiválasztódását. A citokinek olyan proteinek, vagy fehérjék, aminek jelentős szerepe van a sejtek kommunikációjában Így nagyon fontosk az immunválasz kialakulásában is.

Erősebb együttes hatás

A gombakivonatok önmagukban is képesek voltak immunrendszer stimulálás kiváltására. Azonban a Ganoderma, shiitake, bokrosgomba kivonatok meghatározott keveréke jelentősen növelte a folyamatot. Bizonyos kombinációban a keverékként alkalmazott szerek együttes hatása több mint ötszöröse volt az önállóan tesztelt kivonatok által kiváltott immunválaszhoz képest.

Korábban különböző növényi kivonatokkal folytak ilyen kísérletek, de ez az első olyan publikáció, amiben bizonyították gyógyhatású gombák kivonatainak szinergikus hatását. A kutatás a tervek szerint humán kísérletekkel folytatódik a jövőben, illetve szükség lesz a szinergikus hatás pontos természetének tisztázására és az alfa- és béta-glükánt tartalmazó további készítmények vizsgálatára.

A kutatásról szóló cikk elolvasható a PLOS oldalán.