Hermann oyster eryngii mushroom húspótló rovarfehérje laskagomba

Körkörös gazdaság: gombából húspótló ételek, a hulladékból rovarfehérje

Egyedülálló technológiai összefogás szemtanúi lehetünk Felső-Ausztriában, ahol a HERMANN márkanevű termékek gyártója közös projektbe kezdett az Insektianer GmbH-val. A körkörös gazdaság elvei alapján a gombából húspótló élelmiszerek készülnek, a gombatermesztési hulladékból pedig rovarfehéjre.

A HERMANN bio minősítésű, húspótló termékeket egy családi vállalkozás kezdte el gyártani 2016-ban. Az apa, Hermann Neuburger hentes, aki apja öröksége nyomán, évtizedek óta készít sertés-, marha és borjúhúsból készülő húspogácsákat. A fia, Thomas Neuburger, jogász és közgazdász, aki apjával közösen dolgozott rendíthetetlenül 5 éven keresztül, a tökéletes húshelyettesítő termékcsalád kifejlesztésén. A cél az volt, hogy egy prémium alternatívát dolgozzanak ki a hústermékeik mellé, ami húsmentes, kiváló ízű és mentes minden adalékanyagtól. A konkurencia termékeit kiábrándítónak tartották, így teljesen saját ötleteket próbáltak ki.

Hermann oyster eryngii mushroom
A Hermann márka alapítói Thomas és apja, Hermann Neuburger. Fotó: Hermann Wakolbinger – Kurier

A termékfejlesztés során sok-sok alapanyagot és receptúrát próbáltak ki, míg egy ázsiai utazás során bukkantak rá az ördögszekér laskagombára, ami tökéletesen megfelelt az elképzeléseiknek. A húsmentes termékek előállításához így aztán nagy mennyiségben ördögszekér laskagombára volt szükségük, ami – természetesen – nem állt rendelkezésre a régióban. Kezdetben Svájcból importáltak laskagombát, de hosszú távon ez nem volt fenntartható. Így nem volt mit tenni, a húsüzem mellett több tízmillió eurós befektetéssel egy gombaüzemet is létre kellett hozni. Ma már a faforgácsból készülő steril alapanyag előállítástól kezdve a termesztésen és a feldolgozáson át mindent saját cégen belül, ulrichsbergi üzemükben végeznek el. A gombatermesztő telep 38 termesztőházból áll, napi 2 tonna gombát termelnek.

A recepteket is kellően sikerült leegyszerűsíteni: a termékeknek alapvetően csupán 5 fő összetevője van: tojás, rizs, növényi olaj, fűszerek és persze az ördögszekér laskagomba. A Hermann márkanév alatt kapható húsmentes „darálthús”, grillezhető szelet és csíkok, sajtos és natúr grillkolbász, panírozott nuggets. 2022-ben várható, hogy bővül a termékpaletta húspótló hamburgerpogácsával és halízű rudacskákkal, természetesen ezek is ördögszekér laskagombából készülnek majd. Elmondhatjuk, hogy a Hermann család elképzelése, hogy klímasemleges, húsmentes erőforrásból bioélelmiszert állítsanak elő, valósággá vált – rengeteg jövőbeli fejlesztési lehetőséggel.

Hulladékból rovarfehérje

Na de mi történik a termesztési hulladékokkal és melléktermékekkel? Egy ilyen környezettudatos cégnél ez sem elhanyagolható szempont. A közelmúltig a letermett gombakomposzt és a szedési hulladék egy biogáz üzembe kerültek. Emellett sikeresen vontak ki a letermett alapanyagból kitozánt, aminek számos felhasználási területe van.

A legújabb irány azonban egy helyi együttműködésből született. A gombaüzemtől mintegy 75 km-re található egy pár éve alakult rovarfehérje gyártó vállalkozás, az Insektianer GmbH, akik folyamatosan keresnek a rovarfehérje termeléshez szükséges alapanyagot. Így 2021 nyarán megkeresték a Hermann családot, hogy minden bizonnyal tudnák hasznosítani a rovarlárvák etetéséhez a letermett gombakomposztot.

Spent eryngii substrate
Letermett gombakomposzt, mint rovarfehérje alapanyag. Fotó: Insektianer GmbH

Azt, hogy a letermett laskagomba alapanyag valóban értékes, már a kísérleti fázisban kiderült. Philip Pauer, az Insektianer ügyvezető igazgatója elmondása szerint a laskagomba blokkokat speciális arányban keverik más szerves melléktermékekkel, például gyümölcsökkel, zöldségekkel és kenyérrel, így a gomba szubsztrátum ideális a lárváik számára. A katonalégy lárvák hét napon belül fehérjévé, olajokká és komposzttá alakítják a hulladékot. A végtermékből pelletált rovarfehérje kivonat készül, amiből jó minőségű takarmányt állítanak elő haszonállatok, háziállatok és az akvakultúra számára. A jelenlegi elképzelés szerint 2022-től a Hermann cég mintegy 30 tonna alapanyagot tud biztosítani partnerének hetente a rovarfehérje előállítására.

És így válik az alapanyagként mezőgazdasági mellékterméket hasznosító gombatermesztés a körkörös gazdaság és fenntarthatóság kiváló példájává.