Bokrosgombával a rák ellen

A New York Medical College urológiai intézetének legújabb kutatása szerint a bokrosgomba több, mint a kínai konyha egyik alapanyaga. Szerintük ez a gombafaj a rák ellenes harc egyik legfontosabb eleme lehet a jövőben.

Az intézet által készített, British Journal of Urology-ban megjelent tanulmány szerint a maitake néven is ismert bokrosgomba (Grifola frondosa) kivonatát a már széles körben alkalmazott alfa-interferonnal kombinálták, így a kezelés alatt a rákos sejtek növekedését 75%-kal tudták gátolni.

A kutatók azt feltételezik, hogy a két anyag kis dózisban alkalmazva képes aktiválni azt az enzimet, ami a prosztata és a húgyhólyag rák növekedéséért felelős.

A felfedezést kommentálva Dr Alison Ross, a Brit Rákkutató Intézet tudományos szóvivője a Daily Express-nek elmondta:”Mivel a ma használt kemoterápiás szerek nagy részét természetes forrásból, növényekben sikerült korábban megtalálni, nem elrugaszkodott az a gondolat, hogy ez a gomba az új potenciális rákellenes szerek potenciális forrása lehet a jövőben.”

A Brit Rákkutató Intézet adatai szerint a húgyhólyag rák a hetedik leggyakoribb rákos megbetegedés az Egyesült Királyságban, 356.600 embernél jelentkezik évente a világon. A prosztatarák pedig a leggyakoribb ráktípus, évente 670.000 embert diagnosztizálnak ezzel a megbetegedéssel.

Hazánkban a prosztatarák a második leggyakoribb, a tüdőrák után, évente 1400-1500 férfi halálát okozza.