ganoderma

Trichodermával Ganoderma ellen Indonéziában

Megdöbbenve olvashatják a gombatermesztők a következő cikket, ami egy indonéz kutatás eredményét mutatja be…

Az indonéz kutatók kísérleteinek eredményei egycsapásra véget vethetnek a pálmaolaj ipart sújtó gyökérrothadásos betegségének, a „vörös gyökér” betegségnek, amit egy Ganoderma faj (Ganoderma philipii) megjelenése okoz az olajpálmákon. A kísérletek során sikeresen szelektáltak egy Trichoderma fajt, ami biofungicidként használható az élősködő ellen. Az eredményekről a Gadjah Mada Egyetem növénypatológiai professzora, Widyastuti számolt be.

– A talajlakó Trichoderma gomba képes elpusztítani a Ganoderma gomba micéliumát, anélkül, hogy bármilyen kémiai szermaradvány jelenne meg a termesztésben, így lehetőséget ad nekünk környezetbarát módon harcolni az ipari ültetvények kórokozói ellen. Ismerünk olyan vegyszereket, amivel gyorsan, és hatékonyan vagyunk képesek elpusztítani a kórokozókat, de ezek mind terhelik a környezetünket. Az általunk fejlesztett biofungicidek lehetnek a legfelelőbb eszközei annak, hogy az élősködő gombákat környezeti kockázatok nélkül elpusztítsuk – mondja Widyastuti professzor.

A Ganoderma fajok számos, iparilag érékes fafajon élősködhetnek, ilyenek az akácia fák, vagy jelen esetben az olajpálmák. A gombák a pálma gyökerét károsítják legnagyobb mértékben, ami fokozatos gyengüléshez, majd a növény pusztulásához vezet. Widyastuti szerint a Ganoderma, ami az olajpálmák egyik leggyakoribb kártevője, Indonéziában évente több millió rúpiás veszteségeket okoz az ágazatnak.

Ezidáig nem volt igazán hatékony ellenszere a „vörös gyökér” elnevezésű megbetegedésnek, de bizonyára nem a Trichoderma fajok használata az egyetlen megoldás. A gondos talajelőkészítés és a nemesített fajták használata fontos szerepet játszhatnak a növény betegségeinek megelőzésében. – állítja Widyastuti professzor.

Widyastuti professzor a Tanoto Professzori program keretén belül kapott támogatást 2007-2010 között, hogy a Ganoderma philippii élősködő gomba ellen végezzen kutatásokat. Kutatásai során rámutattak, hogy a pálmaolaj iparon túl a ez a Ganoderma faj számos más fafajon is megjelenik élősködőként: akácia (Acacia mangium, A.auriculiformis, A.oraria), sengon fa (Paraserianthes falcataria), Tűzvirágfa (Delonix regia), Zsurlólevelű kazuárfa (Casuarina equisetifolia), Amboinafa, indiai rózsafa (Pterocarpus indicus).

Forrás: Jakarta Post