Rekordokat döntöget az USA gombatermesztése

Az Egyesült Államokban a gombaipar termelési volumene minden eddiginél magasabb értéket ért el tavaly az USA Mezőgazdasági Minisztériumának közelmúltban megjelent jelentése szerint. A termelés értéke mintegy 10%-kal növekedett a korábbi évben elért értékhez képest, a megtermelt gomba mennyiségének 6%-os növekedése mellett. A 432.000 tonnányi megtermelt gomba 112 millió dollárral meghaladta a korábbi értéket.

A megtermelt 422.000 tonna csiperkegomba piaci értéke 1,15 milliárd dollár. A legnagyobb termelési körzetnek számító Pensylvania hozta a mennyiség 63%-át, míg a második helyen álló Kalifornia 11%-át állította elő. A barna csiperke esetében, ami egyaránt jelent portobello és kis méretű barna gombát, 73.000 tonna volt a megtermelt mennyiség, 5%-kal több, mint a korábbi időszakban. A barna csiperke a teljes megtermelt csiperkegomba mennyiségnek 17%-át teszi ki, míg a csiperkegomba termelési értékből 21%-kal részesedik. További rekord: a megtermelt csiperkegomba 90%-a került friss piacra, ami 9%-kal magasabb, mint korábban.

Az egzotikus gombák, mint pl. a shiitake és a laskagomba mennyisége 21%-kal emelkedett, 10,2 ezer tonnára, ami 75 millió dolláros termelési értéket jelent. Míg a teljes megtermelt gomba mennyiségből csupán 4%-ot tesz ki a biogomba mennyisége, 27,5 ezer tonnát termeltek ebben a szezonban, ami a korábbi időszakhoz képest 40%-os növekedést jelent!

Forrás: FreshPlaza