Ukrán gombaipari konferencia 2016 – a stabilitás útján

Október 6-8-ig került megrendezésre Odesszában a 2. Ukrán Gombaipari Konferencia, „A stabilitás útján” címmel. A rendezvényen 291-en vettek részt 15 országból. Ausztrália, Beloruszia, Belgium, Nagy-Britannia, Magyarország, Grúzia, Olaszország, Moldova, Hollandia, Lengyelország, Oroszország, Románia, Törökország, Franciaország képviseltette magát a konferencián. A résztvevők megoszthatták tapasztalataikat egymás közt, hogy új ismeretekre tegyenek szert és minden bizonnyal sikerült egy kicsit Ukrajnát is felfedezniük.

A konferencia első napján szakértői előadásokat hallgathattak a részvevők, ahol minden előadó az idő rövidségének megfelelően igyekezett minél tömörebben összefoglalni a saját szakterülete lényegét. A második napon az érdeklődési köröknek, szakterületeknek megfelelően szétosztották a hallgatóságot, így két nagyobb előadássorozat zajlott párhuzamosan: az egyik a laskagomba és más egzotikus gombák termesztését boncolgatta, míg a másik előadáson a csiperkegomba termesztésének legapróbb részleteiben mélyedhettek el a hallgatók. Az első és második nap prezentációinak anyagait ide és ide kattintva lehet elolvasni.

Az előadásokkal párhuzamosan mindként napon 30 vállalat részvételével egy szakmai kiállítás is zajlott, ahol olasz, holland, lengyel, orosz, török, ukrán és francia cégek mutathatták be termékeiket, technológiáikat. A két napos fárasztó szakmai munkát “reneszánsz” gálavacsora zárta. A vacsora részeként köszöntötték a konferencia szponzorait és kiállítóit: Mikogen-Ukraine, Amycel, Italspawn, Alpi, Air System, Agro Projects, Veres, Mir Solomy, Dalsem, Hoving Holland. Ezen túl az ukrán gombaipar fejlesztéséért díjat vehettek át a következő gombafarmok tulajdonosai: Borovik, VKZ, Heleka-M, Griko, Grikar A.P.S., Dinbo, RIO Champignon, Ukrainian champingnons. A szervezők a következő, harmadik ukrán gombatermesztési konferenciát 2018-ban kívánják megrendezni.

Forrás: UMDIS