amerika, USA, növekvő költségek

Növekvő költségek az amerikai gombaiparban

Az American Mushroom Institute jelentése szerint az amerikai gombaiparban egyre növekvő költségek jelentenek kihívást. Ennek legfőbb oka az éghajlatváltozás, a folyamatos munkaerő-problémák, a fogyasztói preferenciák változása és a szállítási költségek növekedése. Mindez éppen a forgalmas őszi, ünnepi időszak előtt, amikor a gomba iránti kereslet minden évben 30-40%-kal magasabb.

A termelők azon dolgoznak, hogy kitermeljék a megnövekedett költségeket” – mondja Rachel Roberts, az Intézet vezetője. „A gazdasági környezet jelentősen megváltozott, a gombatermelők a termelési tényezők olyan együttes változását észlelhetik, ami komolyan befolyásolják az önköltséget.”

Roberts szerint a közelmúlt éghajlatváltozása és a szélsőséges csapadékmennyiségek kihívást jelentettek a gombatermelők számára. Tavaly nyáron és ősszel a keleti parton rekord mennyiségű csapadék hullott. A komposzt alapanyagok a szokásosnál több  nedvességet kaptak. Emiatt gyakoribbak voltak a betegségek, kórokozók, ez csökkentette a hozamokat. Mindemellett megnőtt a komposztigény, amiatt tovább nőttek az általános termelési költségek. 2019-ben a csapadékos tovább időjárás folytatódott, a gyenge minőségű alapanyagok miatt a komposztüzemek gyakran távolabbról kénytelenek beszerezni jobb minőségű szalmát Ez természetesen tovább növeli a költségeket.

A komposzt ára is változik

Kevin Donovan, a Kennett Square-i Phillips Mushroom Farms értékesítési igazgatója szintén érzi a gombatermesztéshez használt alapanyagokkal járó növekvő költségek hatását.

„Mint minden termék ára a piacon, a komposzt ára is a kereslet-kínálat egyensúlyán alapszik. A csiperkegomba komposzt ára az elmúlt évben csaknem megduplázódott, legfőképp azért, mert a szalmatermő területeket heves esőzések sújtották. Az is tovább emeli az árat, hogy a termelők jobb árat kaphatnak kukorica és szója termesztéséért, mint a komposzt-alapanyagként használható gabonafélékért. Egyes komposztüzemek kénytelenek az alapanyagot távolabbról, pl. Kanadából beszerezni. Így a szállítás költsége miatt tovább emeli a komposzt árát. És valljuk be a komposzthiány általában nincs jó hatással a minőségre sem.”

Az AMI rámutatott arra, hogy a gomba betakarítása rendkívül munkaigényes feladat. Átlagosan a gombatermesztők a szükséges munkaerő 75% -ával működnek. Sok termelő arról számolt be, hogy több száz font gombát hagy a termesztőházakban, mert nincs meg a szedéshez szükséges munkaerő.

„Ezenkívül egyes államok termelői kötelező minimálbér-emeléssel néznek szembe” – jegyezte meg Roberts. „Kalifornia hamarosan 9 százalékkal növeli a minimálbért. Egy olyan vállalkozásban, ahol a munkabérek költségei meghaladják az 50 százalékot, a 9 százalékos emelés a kaliforniai gombatermesztőknek további 4,5 százalék munkabér költség növekedést jelent.

A szedéshez és a csomagoláshoz szükséges munkaerőt hosszú távon különösen nehéz megtartani. Előfordul, hogy egy éven keresztül képzzük a csoportvezetőket, majd azk hirtelen továbbállnak. A gazdaság stabil, alacsony a munkanélküliség, több munkahely áll rendelkezésre, így az ilyen jellegű munkákra nehezebb alkalmazottakat találni. Mi egész héten szedjük a gombát, ami azt jelenti, hogy olyan emberekre is szükségünk van, akik hétvégén dolgoznak. Folyamatos küzdelem a munkaerő fenntartása.”

Forrás: American Mushroom Institute