german mushroom production német gombatermesztés

Német gombaipari statisztika röviden

A Német Gombaszövetség rövid cikkben számolt be arról, hogy a COVID ellenére is képes volt a német gombatermesztés a növekedésre. Annak ellenére, hogy a világjárvány miatt számos iparág jelentős veszteségeket szenvedett el az elmúlt évben, Németországban a gombaipar nem omlott össze.

A karantén és az életünk, napi rutinunk megváltozása komoly kihívás elé állította az európai társadalmat, különösen a Németországban dolgozó vendégmunkásokat. A német gombatermelők aggódhattak a dolgozóik beutazási engedélyei és utazási lehetőségei miatt. Másrészt az éttermek bezárásával jelentősen csökkent a piaci igény is. Annak ellenére, hogy a német gombatermelők valóban különösen szenvedtek ezektől a korlátozásoktól és azok következményeitől, a német gombatermesztés 2020-ban elérte a 85.100 tonnát. Ez az érték 6.200 tonnával magasabb, mint 2019-ben. A legnagyobb mennyiségben termelt gomba továbbra is a csiperkegomba, ebből 81.000 tonna termett. A fehér csiperke aránya 54%, a barna a megtermelt mennyiség 46%-a. Ez utóbbinak aránya folyamatosan növekszik. Hasonlóan növekszik a bio alapanyagon termesztett csiperke mennyisége is, 2020-ban az összes csiperke mennyiségének már 15%-a származott biotermesztésből.

Egzotikus gomba és biotermékek

A csiperkegombán kívül 2020-ban 4.100 tonna egyéb egzotikus gomba termett az országban. Ebből 2.400 tonna az ördögszekér laskagomba (Pleurotus eryngii), 750 tonna laskagomba (Pleurotus sp.), 850 tonna shiitake és 100 tonna egyéb egzotikus gomba. Egyéb gombák között a shimejit, nameko tőkegombát, déli tőkegombát (pioppino) és a színes laskasgomba fajtákat tartják számon. A biotermékek aránya a német gombatermesztés termékei között az egzotikus gomba kategórián belül igen jelentős, elérte a 95%-ot.

Németország gomba termelés

Németország – köszönhetően a jól sikerült fogyasztási kampányoknak – magas egy főre eső fogyasztási adatokkal bír. Az ország kb. 100 gombatermelője nagyjából az elfogyasztott gomba mennyiségének felét tudja megtermelni, a maradék a környező országokból, főleg Lengyelországból és Hollandiából érkező import gomba. A német gombatermesztés nagy előnye a rövid ellátási láncok, melyek képesek a frissen szedett gombát 24 órán belül a német fogyasztók asztalára eljuttatni. Jellemzően azok az országok, melyen a rövid ellátási láncok fenntartására törekednek, könnyebben átvészelik a válsághelyzeteket.

Forrás: Pilzbau.de / Der Champignon