lengyel gomba, magas önköltség

Magas önköltség sújtja a lengyel gombatermelőket

A mezőgazdasági ágazatot, így a gombatermesztést szerte Európában, Lengyelországban is erősen megviseli a magas önköltség folyamatos emelkedése. Az igaz, hogy a helyzet javult a COVID járvány után, de a növekvő termelési költségek és az értékesítési nehézségek miatt sok gombatermelő fontolgatja, hogy elhalasztja a beruházásokat, vagy bezárja az üzemét. A magas termelési költségek minden szinten megnehezítik a gazdaságok munkáját, méretüktől és a termelt gomba típusától függetlenül.

A koronavírus-járvány idején, különösen annak kezdetén, sok volt a bizonytalanság. Annál is inkább, mert egyes országokban, ahová hagyományosan a lengyel termelők nagy mennyiségű gombát szállítottak, például Németországban, Franciaországban vagy Olaszországban zárlatot vezettek be. Az iskolákat, éttermeket és szállodákat bezárták, így a járványt megszenvedte a HoReCa piac, ami a gombatermelőknek is gondot jelentett. A bevezetett korlátozások, különösen Nagy-Britanniában, nagyon megnehezítették a gombakereskedelmet. A lengyel gombatermesztők azonban túlélték ezt a nehéz időszakot, mi több, sikerült a piacot fenntartaniuk.

A Covid után sem lett könnyebb

Sajnos azonban mára az áremelkedés a termelés minden szintjét elérte. Az energiaköltségek brutális emelkedése mellett megdrágultak a csomagolóanyagok. Magasabbak a logisztikai költségek és az infláció miatt a kézi szedés jelentős arányú bérköltségét is emelni kell. A grodziski régió gombatermesztői emellett a szalma árának emelkedésére és emiatt a komposzt árának növekedésére számítanak, amely a közelmúltban mintegy 7%-kal emelkedett, és máris újabb 10%-os emelkedés van kilátásban.

Egy kiló gomba jelenlegi export ára 6 zloty (1,25 EUR) körül van. A gombatermesztők véleménye szerint ennek az eladási árnak magasabbnak kellene lennie, hogy fedezze a termelési költségeket és nyereséget is termeljen.

Ma még nehéz megmondani, hogy Lengyelország marad-e Európa legnagyobb gombatermelője. Egy biztos, a lengyel gombatermesztőket világszerte nagyra értékelik – az általuk szállított termékek minősége miatt, ami többek között a termesztési tapasztalatuknak köszönhető. Sok gombatermelőt foglalkoztat a termelés jövője. Érdekes módon nem a legkisebb termelők azok, akik a vállalkozásuk bezárásán gondolkodnak, mivel gyakran nem számolnak a saját és családtagjaik munkájával kapcsolatos költségekkel. Az aggodalom a nagyobb termelőkkel kapcsolatos, akik kénytelenek viselni a gombaszedő munkások foglalkoztatásának költségeit.

Forrás: WIR