shrooly_mushroom_gomba

Shrooly, az otthoni okos gombatermesztő kütyü

Számos otthoni gombatermesztő készletet ismerünk, az egészen egyszerű kartondobozokban lévő komposzttól a kicsit bonyolultabb rendszerekeig. Az Egyesült Királyságban tervezett Shrooly gombatermesztő rendszer azonban mindnél egy kicsit forradalmibb eszköznek tűnik. Egy igazi, XXI. századi okos gombatermesztő eszköz.

Ma már számos hasonló intelligens otthoni hidroponikus termesztési rendszer létezik, amelyek programozott világítás-, víz- és hőmérséklet-szabályozó rendszereket használnak. Ezek arra is jók akár, hogy a magokból zöldséget és gyümölcsöt, például salátát vagy epret neveljenek. A Shrooly hasonló ötleten alapul, ez egy mobilalkalmazással vezérelhető mini termesztőkamra, amivel gombacsírával beoltott kis blokkokon különféle gombákat termeszthetünk magunknak.

A Shrooly ötletgazdái azt ígérik, hogy az élmény mellett lehetőséget adnak arra, hogy egzotikus gombákat tegyünk az asztalra 1-2 hét alatt. Mindezt minden erőfeszítés nélkül. Az elérhető fajtaválaszték a következő: rózsaszín laska, gyűrűs tuskógomba, süngomba, bokrosgomba, pecsétviaszgomba, ördögszekér laskagomba, shiitake, enoki, shimeji, sárga laskagomba, júdásfülegomba és cordyceps.

A termesztés során a bátor gombatermesztő vállalkozóknak csak vizet kell a termesztőkamrába tölteni, majd a Shrooly egység elvégzi a további munkát. Ideális szinten tartja a páratartalmat, a hőmérsékletet, a szükséges fény mennyiségét és a szellőzést. A termesztési folyamat aktuális paramétereiről a készülék oldalán egy kis e-ink kijelzőről folyamatosan információt kaphatunk.

Egyedi design

A készülék designban hatalmas ugrást jelent az elődeihez képest, ez az eszköz már tényleg olyan látványos, hogy akár a nappaliban is elhelyezhető egy kiemelt helyen, ahol nap mint nap figyelemmel követhetjük a kis gomba-családtag növekedését. Minimalista dizájnja magára vonja a tekintetet és garantáltan felkelti a családtagok és a vendégek érdeklődését.

Nyilván egy ilyen játékszer esetében nincs értelme megtérülésről, vagy gazdaságosságról beszélni, hiszen az ebben megtermelt gomba lényegesen drágább lesz, mint a piacon kapható friss gombák bármelyike, de ez nem is erről szól. Ez egy játékszer a gombatermesztés és a technológia iránt érdeklődőknek, egy kütyü, ami a gombatermesztés közben örömet okoz.

A készülék egy sikeres közösségi finanszírozási kampányt követően jelenleg a prototípus gyártási- és előrendelési fázisban van, aki ellenállhatatlan vágyat érez a Shrooly kipróbálására, az leghamarabb 2022. decemberében veheti kézbe a saját mini gombatermesztő készülékét.

„Egy jó módszert kínálunk arra, hogy az emberek egészségesek legyenek, és könnyen hozzáférhessenek ezekhez a szuperélelmiszerekhez. Hosszú távon fenntartható, intelligens élelmiszerforrást is biztosítunk a világ növekvő népességének.” – vallják a Shrooly társalapítói.